Sombor zbog ujeda pasa isplatio skoro pola miliona evra za nadoknadu štete

Srna
Foto: Arhiva

SOMBOR - Sombor i Somborci mjesecima muku muče sa psima lutalicama, a samo prošle godine za naknadu štete koju su pretrpjeli građani od ujeda pasa iz gradske kase izdvojeno je oko 56 miliona dinara oko 475.000 evra.

Zbog zabrinjavajućeg broja pasa lutalica po ulicama Sombora i njegove okoline, lokalno komunalno preduzeće "Čistoća" sprovodi akciju "Uhvati - steriliši/kastriraj - pusti", kao i akciju udomljavanja napuštenih životinja.

Iz tog preduzeća navode da situaciju sa psima lutalicama još više pogoršavaju neodgovorni vlasnici pasa, jer neki od njih životinje iz kola izbacuju blizu sela ili salaša.

Iz somborske "Čistoće" navode da Prihvatilište u najboljem slučaju može da zbrine 142 napuštena psa, što ni približno nije dovoljno za sve napuštene životinje sa teritorije grada. Za sada iz grada ne nagovještavaju proširenje kapaciteta Prihvatilišta, što još više uznemirava Somborce. Prema mišljenju nadležnih u gradskim organima i preduzeću "Čistoća", rješenje za ovaj somborski problem je u svijesti građana.

Građani moraju shvatiti, kažu nadležni, da se psi koje su ostavili na ulici ili ataru zbijaju u čopore u potrazi za hranom, a postaju gladni i opasni ne samo za ljude, nego i domaće životinje. Dok se ne promijeni svijest vlasnika pasa o kontroli razmnožavanja i pravilne brige o kućnim ljubimcima, ostaju upozoravajući statistički podaci. Prema njima, samo u 2021. godini podneseno je 39 zahtjeva od fizičkih lica za nadoknadu štete usljed ujeda napuštenih pasa na području grada Sombora.

Riječ je o postupku koji se sprovodi pred komisijom Gradske uprave Sombora kroz vansudska poravnanja. Istovremeno, podneseno je 265 tužbi protiv grada po istom osnovu, ali pred Osnovnim sudom u Somboru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana