Sombor se od komaraca brani bilbordima

SRNA
Foto: SRNA

SOMBOR - Sombor je, vjerovatno, jedini grad u Srbiji koji se od komaraca "brani" specijalnim svijetlećim pločama, svojevrsnim bilbordima, koji privlače ove insekte, a potom ih uništavaju.

Bilbordi emituju atraktante, jedinjenja različitog porijekla koja kod insekata privlače jedinke suprotnog pola. Ova osobina koristi se u praksi jer postoje mogućnosti da se insekti privuku na jedno mjesto, a zatim da se unište.

Proizvođači tvrde da svijetleće ploče uništavaju komarce na ekološki prihvatljiv način u radijusu od čak dva i po kilometra od mjesta postavljanja.

Svijetleći uređaji protiv komaraca trenutno su postavljeni na deset lokacija u Somboru gdje će biti narednih šest mjeseci.

Uništavanje komaraca u Somboru posredstvom ovih uređaja je međunarodni projekat koji realizuje Zavod za javno zdravlje. Odobren je za finansiranje iz programa Intereg IPA Hrvatska-Srbija 2014-2020 i sprovodi se do marta iduće godine.

Grad Sombor svojevremeno je bio pod vodom, kao i cijela zapadna Bačka, a i danas je okružen gustom kanalskom mrežom, koja doprinosi razmnožavanju komaraca. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana