Šolc dolazi u Srbiju, očekuje se i posjeta predsjendika Francuske

RTS
Šolc dolazi u Srbiju, očekuje se i posjeta predsjendika Francuske

LONDON - Predsjednik Aleksandar Vučić najavio je iz Londona, gdje će prisustvovati Samitu Evropske političke zajednice, da će njemački kancelar Olaf Šolc u petak boraviti u Beogradu.

Planiran je razgovor sa predsjednikom Srbije i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, najavio je Vučić i istakao da ništa neće kriti od građana. Poručio je da će sve u vezi s litijumom "fanfarama" objavljivati.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas započeo posjetu Velikoj Britaniji, gdje se sutra održava Samit Evropske političke zajednice koji će okupiti gotovo 50 lidera država.

Novi britanski premijer Kir Starmer na početku mandata biće domaćin najvećeg skupa u Evropi u posljednjih nekoliko godina. U palati Blenam, nedaleko od Londona, okupiće se lideri zemalja članica Evropske unije, država koje to žele da postanu, ali i onih koje samo žele dobre odnose s Briselom.

To će biti prilika za brojne bilateralne susrete, a upravo tako izgleda i agenda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je za RTS da će razgovarati s holandskim premijerom Dikom Šofom, kao i s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, ali da će imati kratke susrete i s Šveđanima, Britancima i mnogim drugima.

- Pretpostavljam da će biti još bilateralnih sastanaka, imaćemo panele, dobra prilika da se razgovara o svemu i vjerujem da ćemo utanačiti skoru posjetu predsjednika Makrona Srbiji, kaže Vučić.

Prema njegovim riječima, biće na novom centralnom samitu i na panelima na kojima obično dođe do svađa, trvenja i svega drugog, mnogo manje na centralnim skupovima gdje će govoriti gospodin Starmer i sasvim izvjesno Volodimir Zelenski i još dvoje ili troje lidera EU.

- Biće zanimljivo zato što će sutra prvi put biti održan samit Evropske političke zajednice a da Ursula fon der Lejen neće biti tu, pretpostavlja se. Ako bude tu, svi će pratiti s pažnjom ono što se zbiva u Evropskom parlamentu jer oko 12 sati bi trebalo da se odluči o budućem šefu Evropske komisije, kaže predsjednik.

Ali što se Srbije tiče, ne očekuje mnogo zaključaka. Kako je rekao, čini mu se da su svi u Evropi u nekoj vrsti "ratnog moda" i raspoloženja.

- Za nas je važno da imamo dobre odnose s Evropom, da guramo dalje, da ekonomski razvijamo našu zemlju, da vidimo možemo li da napredujemo na evropskom putu, a sve ovo drugo, da se izmaknemo što je više moguće, poručio je Vučić.

Tako je i nastala Evropska politička zajednica – kao odgovor Evrope za jasnu distancu u odnosu na Rusiju i Bjelorusiju. Osim Gruzije, Srbija je jedina koja nije uvela sankcije Rusiji.

- Jasno je da će moj kolega, a sad ćemo vidjeti da li će doći predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili, koja je protiv takve politike, ili će doći premijer, koji je za ovakvu politiku, odnosno protiv uvođenja sankcija. Svakako vam je jasno da će Srbija biti pod najvećom pažnjom. Mi smo u srcu, u centru Evrope, Gruzija je malo dalje, tako da će svakako biti riječi o tome i nemam nikakve sumnje da će Rusija i Ukrajina biti glavne teme, kaže Vučić.

Istakao je da Evropska politička zajednica nije bila loša ideja zato što ona služi ne da bi se dalo mnogo onima koji su na evropskom putu, ali da im se ipak pruži prilika da jednom u šest mjeseci govore pred predstavnicima Evropske unije i da mogu da iskažu šta je to što misle.

- Ne mislim da je to loše, mislim da je sve to okej, ali nema velikih rezultata, niti će ih biti. Ako vi vodite u ovom trenutku kampanju protiv Viktora Orbana zato što je s nekim razgovarao, gdje je smisao svega? Šta očekujete od Srbije? Da se pridruži takvim kritikama? Pa nećemo. Od toga da se zaklinjemo na vjernost, da ćemo ne znam šta da uradimo protiv Kine. Ne pada mi na pamet. Ne zato što ne pripadamo tu. Da, pripadamo tu, samo što imamo svoj mozak i racionalno razmišljamo i ozbiljno promišljamo, rekao je Vučić.

Dodao je da će teško stići kod kralja Čarlsa na prijem.

- Veoma mi je žao što i prošli put zbog svih problema koje smo imali u Beogradu oko dvostrukog masovnog ubistva nismo mogli da prisustvujemo, jer smo morali da se vratimo u Beograd malo ranije, kaže Vučić.

O posjeti Olafa Šolca

Kada je riječ o najavljenoj posjeti njemačkog kancelara Olafa Šolca, ali i potpredsjednika Evropske komisije zaduženog za energetiku, uzimajući u obzir da je portparol njemačke vlade rekao da iza posjete stoji održivo kopanje litijuma u Srbiji, Vučić je rekao da nema šta da krije i da će sve u vezi s tim "fanfarama" objavljivati.

"Nije baš za fanfare kada ne potpisujete ugovor, već potpisujete pismo o namjerama i memorandum o razumijevanju, ali je važno za nas. Dakle, u ime Evropske komisije potpisaće ugovor s predstavnicima naše vlade, potpredsjednik Evropske komisije, Maroš Ševčovič. Bila bi Ursula fon der Lajen da nije glasanje baš sutra. Potpisaće memorandum o razumijevanju, gdje mi ne pominjemo litijum, već govorimo o svim mineralima i o svemu drugom. Ono što se odvija na evropskom tlu, trebalo bi da ostane na evropskom tlu, što je čini mi se nešto potpuno normalno, moralno, razumljivo za nas“, rekao je predsjednik.

Prema njegovim riječima, mi sad imamo tu različite vrste minerala, metala, elemenata koji postoje u našoj zemlji, ali za koje nemamo razvijenu strategiju, nemamo ni dovoljno znanja, dakle, od molibdena do litijuma, i za to nam je uvijek potrebno sve što Evropska unija i njihovi ljudi donose svojim znanjem.

Kancelar Šolc će svakako doći, oni su zainteresovani za litijum. Doći će i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i predstavnici KFV-a, Italijanske razvojne banke i Mercedes-Benca. Taj drugi dokument, koji takođe nije ugovor, već pismo o namjerama, predstavlja namjeru da u Srbiji formiramo cijeli vrijednosni lanac, što bi dodatno pomoglo industrijalizaciji ili reindustrijalizaciji Srbije, ostavljajući veliki novac u našoj zemlji, kaže Vučić.

"Nećemo dozvoliti izvoz velikih količina litijuma"

Napomenuo je da Srbija neće dozvoliti izvoz velikih količina litijuma.

- Mogu sirovine do 12-13 odsto i to je to. Sve ostalo mora u Srbiji da se proizvede. Hoćete da prihvatite, da nam pomognete, ali, naravno, preduslov za sve to je zaštita životne sredine. Oni su lagali da je to riječ o površinskim kopovima, da je riječ o zamućenim rijekama. To se neće dogoditi, ne donosi se nikakva odluka sutra ni o iskopavanju, ni o kopanju, ni o eksploataciji. To je dug proces, istakao je Vučić.

Kaže da tek kada se uvjerimo da je sve čisto, da time nećemo ugroziti ostanak i opstanak naših ljudi, onda u to možemo da krenemo i da to iskoristimo kao veliku prednost, kao kvantni, ogromni skok naprijed za našu zemlju, javlja RTS.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana