SNS predlaže Orlića za predsjednika Skupštine Srbije

Tanjug
SNS predlaže Orlića za predsjednika Skupštine Srbije

BEOGRAD - Na današnjoj sjednici Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS), na prijedlog predsjednika partije Aleksanra Vučića, donijeta je odluka da kandidat narodnjaka za funkciju predsjednika Narodne skupštine Srbije bude dr Vladimir Orlić, saopštio je danas član Predsjedništva Nikola Selaković.

Selaković je, nakon sastanka rekao da su na sastanku razmatrana pitanja aktuelne političke situacije u zemlji i regionu, ali i trenutno najvažnijim pitanjima, a to su pitanja formiranja vlasti nakon izbora održanih na proljeće.

Istakao je da je prvi i najvažniji noseći organ vlasti iz kojeg proističe svaka zakonodavna aktivnost iz kojeg se bira izvršna vlast, Skupština.

-U nedelji pred nama pristupćemo izboru rukovodstva i formiranju randih tela Skupštine. Odluka koja je doneta na sednici Predsedništva SNS je da pomladimo rukovodstvo, kako Skupštine, tako i Vlade Srbije u svakom smislu te reči - prenio je Selaković.

- Predsedništvo SNS-a odluku da Vladimir Orlić bude kandidat za predsednika Skupštine Srbije donelo je jednoglasno. Odluka je doneta aklamacijom, apsolutno jednoglasna - saopštio je Seaković.

On je dodao da SNS kandidaturom Orlića za funkciju predsjednika parlamenta pokažuje kakav “nevjerovatni potencijal” leži u toj stranci, najjačoj na političkoj sceni Srbije.

-Ponosim se što je to moja generacija, 1983. godište, a Orlić je od mene stariji samo 15 dana. On je mlad čovek, ostvaren na obrazovnom, naučnom, profesionalnom i političkom planu, a iza njega je 80 naučnih radova. Izvanredna, bogata biografija - konstatovao je Selaković i dodao da je ponosan što je sa Orlićem u istoj stranci od njenog osnivanja.

Govoreći o Orliću, rekao je da je on “fantastični iznženjerski um, čovek britke i jake reči”, čije su diskusije u parlamentu do sada bile “uživanje za slušanje”, jer je argumentovano i snažno politički nastupao i borio se za ideju koju je promovisala SNS i predsjednik Aleksandar Vučić.

Prenio je novinarima i da je Predsjedništvo SNS-a danas ovlastilo predsjednika stranke Aleksandra Vučića da u narednima danima vodi razgovore o budućoj koaliciji.

-Dakle, sa prestavnicima onih lista sa kojima sebe vidimo potencijalno u budućoj Vladi Srbije. Doneta je i odluka da ćemo kroz 10 dana održati novu sednicu Predsedništva SNS na kojoj ćemo se izjasniti o politici koju će buduća vlada voditi, ali i o kadrovskim rešenjima sa kojima će SNS biti zastupljena u budćoj Vladi Srbije - naveo je Selaković.

Dodao je da je u U skladu sa odlukom da se podmladi rukovodstvo Skupštine, ali i Vlade Srbije, Predsjedništvo SNS je danas na sednici odlučilo i da za buduće rukovodstvo poslaničke grupe, a verovatno i za potpredsjednika parlamenta predloži jednog od četiri kandidata.

To su Milenko Jovanov, Marina Raguš, Nevena Đurić i Sandra Božić.

-To su izvanredni ljudi, koji će u budućem periodu obavljati neku od važnih funkcija, potpredsednika Skupštine, ili će voditi našu poslaničku grupu - rekao je Selaković.

Orlić je rođen 15. aprila 1983. godine u Beogradu, gdje je završio Matematičku gimnaziju, diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu, a zvanje doktora nauka stekao 2011. godine.

Trenutno je potpredsjednik SNS-a, čiji je član od osnivanja 2008. godine.

Bio je predstavnik stranke u radnim tijelima Evropske narodne partije, više puta u parlamentu biran za zamjenika šefa poslaničkog kluba.

Član je Predsjedništva SNS-a od 2017.godine, a za potpredsjednika je izabran prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana