Snijeg okovao Srbiju, otežan saobraćaj od većem dijelu zemlje

GS
Aprilski snijeg iznenadio građane
Foto: Tanjug | Aprilski snijeg iznenadio građane

Snijeg koji je počeo da pada tokom noći zavejao je Srbiju i napravio probleme vozačima u saobraćaju.

Na Čestobrodici su zastoji, kamioni su zaglavljeni između Takova i Ljiga, a saobraćaj je otežan i na planini Jelici. U Kragujevcu se prevrnuo autobus, a snijeg je jutros prouzrokovao i lančani sudar u Zemunu.

Snijeg pao i na Kosovu

Čitavo Kosovo i Metohiju sinoć i tokom noći pokrio je snijeg, najobilniji ove sezone, a koji u pojedinim dijelovima ne prestaje da pada, otežavajući kretanje pogotovo u višim predjelima u kojima ga ima i nekoliko desetina centimetara.

U Prištini sve je pod snijegom, ali su putevi prohodni. Kretanje je otežano u naselju Vranjevac, na izlazu za Podujevo. Problem se pojavio i na prilaznom putu Gradskom parku u Prištini, preko kojeg je palo hrastovo drvo.

Odgovorni iz opštine Priština pokušavaju da saniraju nastalu štetu i uklone stablo hrasta. Obilne snježne padavine prati i hladno vrijeme, piše RTS.

Intenzitet padavina će poslije podne i uveče oslabiti. Temperatura se kreće od -1 do 5 stepeni. Policija je savjetovala oprez u saobraćaju, a na putevima su jutros zabilježeni i prvi saobraćajni incidenti, ali bez većih posljedica.

U Medveđi bez struje 500 domaćinstava

Zbog snježnih padavina koje su zahvatile veći dio Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve građane na pojačanu opreznost na zavejanim putnim i drugim pravcima. U Raškom okrugu je zbog vremenskih nepogoda neprohodan put na dionici Kuti - Odvraćenica i građani se upućuju na alternativni putni pravac Raška - Novi Pazar - Odvraćenica. Takođe, bez električne energije ostala su sela Mojstir, Draga, Živče, Ribariće i Dolovo.

U Jablaničkom okrugu u Medveđi je bez struje ostalo 500 domaćinstava, dok su u Moravičkom okrugu prisutni manji kvarovi na elektro-mreži u Guči, Gornjem Milanovcu i Čačku, gdje je neprohodan putni pravac Preko Brdo - Odvraćenica.

Snježni nanosi veći od pola metra

Jaka snježna mećava pogodila je pešterski kraj, a padavine traju satima. Na predjelima Pešteri, Kopaonika, Golije i viših predjela Novog Pazara za noć je palo od 15 do 40 centimetara snijega. Najkritičnija dionica preko Golije ponovo je neprohodna za saobraćaj.

- Zbog jakog vetra na Goliji koji stvara smetove neprohodan je putni pravac Raška - Odvraćenica. Tokom noći čišćeni su putevi prvog i drugog prioriteta a od jutros radimo i na čišćenju puteva trećeg prioriteta. Trenutno smo u drugom stepenu angažovanja zimske službe, za šta smo angažovali 17 kamiona sa opremom za čišćenje i posipsnje kolovoza, rekao je za RINU Senad Ibragić iz preduzeća Novi Pazar Put.

Usljed jakih snježnih padavina, putni pravac Odvraćenica - Preko Brdo takođe je neprohodan zbog snijega koga ima na pojedinim mjestima i do pola metra.

- Očekujemo da će ovaj deo saobraćajnice koja je više zavejana nego prohodna i spaja Ivanjicu sa Novim Pazarom bude prohodna tek sutra, ukoliko se vremenski uslovi poboljšaju - kazao je Vitomir Arsović iz ivanjičkih “Puteva”.

Neprohodan put Rudno-Brzovik

Put Rudno-Brzovik je neprohodan. Dve ekipe JP “Putevi” iz Kraljeva su na terenu. Napadalo je oko 40 centimetara snijega, ali jak vetar pravi nanose visoke i do metar i po, rekao je za RTS direktor tog preduzeća Mirko Vuković.

Mehanizacija je intervenisala i na putevima na području Gledića. Snijega ima i u nižim predelima, ali za sada nema problema u saobraćaju. Kolovozi su posuti solju.

Lančani sudar u Zemunu, vozovi kasne

Na Batajničkom putu jutros u Zemunu aprilski snijeg prouzrokovao je lančani sudar. Putnički vozovi jutros kasne zbog pada napona u kontaktnoj mreži na pruzi između Rakovice i Resnika, saopštilo je preduzeće Infrastruktura železnice Srbije.

Kako je saopšteno, na pruzi Rakovica - Resnik u 7.40 prekinut je željeznički saobraćaj, jer je u kontaktnoj mreži iznad oba koloseka ove pruge nestalo struje.

Aprilski sneg koji pada na području Ivanjice napravio je ogromne po probleme mještanima. Bijeli pokrivač koji je na pojedinim mjestima dostigao visinu blizu pola metra i tako mnoga domaćinstva odsjekao od svijeta. Ivanjički putari zbog velike količine snijega, svoj stepen angažovanosti podigli su na 60 odsto.

- Kritična situacija je u selima koja gravitiraju ka vrhu Golije, dosta lokalinih puteva je neprohodno, što zbog snega, što zbog drveća koje je palo na puteve. Putni pravac Odvraćenica - Preko Brdo trenutno je neprohodan zbog snega koga ima na pojedinim mestima i do pola metra. Otežavajuća je okolnosti što duva jak vetar i ometa probijanje puta. Očekujemo da će ovaj deo saobraćajnice koja je više zavejana nego prohodna i spaja Ivanjicu sa Novim Pazarom bude prohodna tek sutra, ukoliko se vremenski uslovi poboljšaju - kazao je za RINU, Vitomir Arosović iz ivanjičkih “Puteva”.

Putari apeluju, da na put ka planinskim prevojima ne kreću bez zimske opreme i prijeke potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana