Služen parastos povodom 21 godine od zločina OVK-a u Starom Gracku

Srna
Služen parastos povodom 21 godine od zločina OVK-a u Starom Gracku

LIPLjAN - Polaganjem vijenaca i parastosom koji je služio paroh lipljanski Srđan Stanković, danas je ispred spomen-ploče u selu Staro Gracko kod Lipljana obilježena 21 godina otkako su pripadnici terorističke OVK ubili i masakrirali 14 srpskih žetelaca, a u ime porodica pročitan je zahtjev međunarodnoj zajednici da prekine sa ćutanjem, da ponovo pokrene istragu i da izvede zločince pred lice pravde.

 “Tražimo da međunarodna zajednica prekine sa stajanjem na stranu zločinaca. Tražimo da se predmet zločin u Starom Gracku izvuče iz arhive i nastavi sa istragom jer smo uvereni da je istragom koju je vodio Kfor, Unmik i Euleks prikupljeno dovoljno dokaza da se pred licem pravde nađu naredbodavci i počinioci najvećeg zločina koji su albanski teroristi i ekstremisti počinili nad Srbima na Kosovu i Metohiji”, navedeno je u pismu.

Isti zahtjev je u ime Srpske liste, u obraćanju okupljenim mještanima, porodicama i rodbini stradalih 14 žetelaca, iznio potpredsjednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, naglasivši da međunarodna zajednica mora prestati da štiti zločince.

“Moraju svi da znaju da nećemo odustati od zahteva da zločinci budu pronađeni i izvedeni pred lice pravde”, poručio je Jevtić.

Slavica Popović, čiji su brat, dva strica i brat od strica masakrirani na njivi, za Srnu kaže da se ubijanje porodica stradalih žetelaca nastavlja jer već 21 godinu ne mogu izaći na groblje niti se na groblju može služiti opijelo za pokoj duša.

“Nekom je cilj da nas dodatno ubije, da nas nateraju da prenesemo posmrtne ostatke naših najmilijih i tako dodatno zatru tragove zločina koji je od Starog Gacka, u kojem je do tog nesrećnog julskog dana živelo više od 1.000 Srba, napravio selo tuge i straha gde je preostalo nešto više od 250 Srba”, navela je Popovićeva.

Ona, u ime porodica, moli sve ljude dobre volje, humaniste i one koji se zalažu za suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji da dignu glas, da prekinu da se solidarišu sa dželatima i pomognu porodicama da dobiju odgovor na pitanje ko je naredio i ko je počinio zločin u Starom Gracku.

“Sve dok ne dobijemo odgovor krv u Starom Gracku će ključati, porodice ne mogu niti će biti spokojne, niti će ikada zaboraviti taj gnusni zločin koji je, ne samo nas u selu, već i sve Srbe na Kosovu i Metohiji, pa verujem i šire, zavio u crno”, rekla je Popovićeva, apelujući da državni organ Srbije u okviru pregovora u Briselu u vezi sa sudbinom nestalih i kidnapovanih ne odustaju od zahtjeva - istina i samo istina.

Parastosu nisu prisustvovali predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Komisije za nestala i kidnapovana lica, a prvi put ni predstavnici međunarodnih misija u južnoj srpskoj pokrajini.

U Starom Gracku su 23. jula 1999. godine ubijeni Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Od 2007. godine, predmet koji je Unmik ustupio Euleksu je, uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza, arhiviran, što, kako poručuju porodice, izaziva najviše gnjeva jer skoro da nema Srbina u ovom selu koji ne kaže “zna se ko je naredio i ko su izvršioci zločina nad žeteocima u Starom Gracku”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana