Služen parastos kralju Petru Drugom

Srna
Foto: srna

BEOGRAD - U Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, kod Topole, služen je parastos povodom 51 godine od smrti kralja Petra Drugog Karađorđevića, posljednjeg kralja Kraljevine Jugoslavije.

Parastosu u ovoj crkvi-mauzoleju, gdje su sahranjeni i ostali Karađorđevići, prisustvovali su princ Aleksandar i princeza Katarina, saopšteno je iz Kancelarije Karađorđevića. Crkvenom obredu prisustvovali su i članovi Udruženja "Kraljevina Srbija", koje je pod pokroviteljstvom princa Aleksandra, predstavnici Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu i građani Topole koji su došli da se poklone pokojnom kralju.

Princ Aleksandar je, nakon što je položio vijenac na očev grob, istakao da je ova godišnjica tužna za njega, posebno kada se sjeti teškog života svog oca, koji nije mogao da bude sa svojim narodom u svojoj voljenoj otadžbini "zbog poznatih događaja nakon završetka Drugog svetskog rata".

"Znam koliko je žudeo da se vrati kući, da diše srpski vazduh, da bude u otadžbini sa svojim zemljacima, kao što su to radili naši preci. Kao dinastija koja je proistekla iz naroda, mi uvek osećamo potrebu da imamo direktnu vezu sa našim narodom i našim poreklom", istakao je princ Aleksandar. On je naveo da ga tješi što je od 2013. godine kralj Petar Drugi konačno našao svoj vječni pokoj u Šumadiji, zajedno sa ostalim članovima kraljevske porodice. Kralj Petar Drugi bio je prvorođeni sin kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i kraljice Marije.

Kralj Petar Drugi rođen je u Beogradu 6. septembra 1923. godine, a kršteni kum mu je bio britanski kralj Džordž Peti. Nakon ubistva kralja Aleksandra 1934. godine, postao je kralj Jugoslavije, ali pošto je tada imao samo 11 godina, formirano je Namjesništvo. Poslije prevrata 27. marta 1941. godine, kada je narod Jugoslavije odbacio pakt koji je tadašnja vlada potpisala sa Njemačkom, kralj Petar Drugi je proglašen punoljetnim.

Jugoslovenska vojska nije bila spremna da se odupre invaziji nacističke Njemačke koja je uslijedila i Jugoslavija je okupirana za 11 dana. Kralj Petar Drugi je bio primoran da napusti zemlju i pridruži se drugim monarsima i državnicima iz okupiranih evropskih zemalja u Londonu juna 1941. godine.

Tamo je kralj Petar bio smatran simbolom otpora protiv nacizma i vrijedno je radio na tome da dobije podršku saveznika za borbu naroda Jugoslavije protiv okupatorskih snaga. Poslije rata, komunistički režim zabranio je povratak kraljevskoj porodici Karađorđević u Jugoslaviju, oduzevši im državljanstvo i konfiskovavši cjelokupnu privatnu imovinu. Kralj Petar Drugi nikada nije abdicirao. Kralj je posljednje godine života proveo u Americi.

Preminuo je 3. novembra 1970. godine u bolnici u Denveru u Koloradu, a sahranjen u crkvi Manastira Svetog Save u Libertvilu u Ilinoisu. Bio je jedini kralj sahranjen u SAD. Kraljevi posmrtni ostaci preneseni su u kapelu Kraljevskog dvora u Beogradu 22. januara 2013. godine, a državna sahrana održana je 26. maja 2013. u Mauzoleju kraljevske porodice u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, gdje se nalaze posmrtni ostaci ostalih članova kraljevske porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana