Skupština Srbije potvrdila odluku o vanrednom stanju i donesene uredbe

Srna
Skupština Srbije potvrdila odluku o vanrednom stanju i donesene uredbe

BEOGRAD - Skupština Srbije potvrdila je danas odluku o vanrednom stanju i Zakon o potvrđivanju uredbi koje je Vlada, uz supotpis predsjednika Republike, donijela za vrijeme vanrednog stanja.

Poslanici su potvrdili 44 uredbe, a 12 uredbi se odnosi na mjere za vrijeme vanrednog stanja.

Na današnjoj sjednici usvojen je rebalans budžeta za ovu godinu, koji se pred poslanicima našao zbog korištenja sredstava radi otklanjanja štetnih posljedica usljed epidemije virusa korona, kao i Uredba o načinu uplate jednokratne novčane pomoći od 100 evra punoljetnim građanima.

Potvrđene su uredbe o organizovanju rada poslodavaca za vrijeme vanrednog stanja, o rokovima u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja, o korišćenju finansijskih sredstava budžeta Srbije u vrijeme vanrednog stanja, te o poreskim mjerama.

Poslanici su potvrdili i Uredbu o prekršaju za kršenje naredbe o zabrani kretanja, Uredbu o ograničenju maloprodajne cijene zaštitnih sredstava, kao i Uredbu o primjeni rokova u upravnim postupcima.

Među potvrđenima su i uredbe o ulaganju deviznih sredstava kojima upravlja Agencija za osiguranje depozita, o pomjeranju rokova za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja, o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku i o dodatnom zaduživanju u vrijeme vanrednog stanja.

Skupština je potvrdila i Uredbu o programu finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva, o pomjeranju roka za podnošenje tromjesečnih izvještaja o realizaciji godišnjeg programa poslovanja, o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima.

Takođe, potvrđena je i Uredba o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrijednosti, Uredba o organizovanju rada ustanova socijalne zaštite za smeštaj korisnika, te uredbe o mjerama u drumskom saobraćaju, o ispravama koje moraju da prate robu u prevozu za vrijeme vanrednog stanja.

Potvrđena je Uredba o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima, o novčanoj pomoći poljoprivrednicima, o uvođenju garantne šeme kao mjere podrške za ublažavanje posljedice pandemije, o pomjeranju rokova za održanje redovne sjednice skupštine privrednog društva.

Poslanici su potvrdili i Uredbu o pomjeranju roka za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana