Skup u Beoradu povodom 95. godišnjice rođenja Kastra, podrška Kubi

Tanjug
Skup u Beoradu povodom 95. godišnjice rođenja Kastra, podrška Kubi

BEOGRAD - U Beogradu je danas održan skup povodom 95. godišnjice rođenja kubanskog lidera Fidela Kastra (1926-2016) sa kojeg je pozvano na solidarnost i podršku Kubi, nakon što su SAD uvele nove sankcije toj zemlji.

Skup pod nazivom ''''Srbija pamti Fidela Kastra'''' organizovao je Forum solidarnosti sa Kubom u saradnji sa Ambasadom Kube u Beogradu, a održan je u Parku prijateljstva, na mjestu gdje je Kastro 1986. godine zasadio drvo.

Nakon polaganja vijenaca na Spomenik "Vječna vatra" prisutnima se obratio ambasador Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo koji je podsjetio na istorijske veze i prijateljstvo dvije zemlje još od vremena Tita i Kastra, ističući da se istorijski kontinuitet u bilateralnim odnosima Srbije i Kube prenosi i na nove generacije državnika.

Podsjetio je na principijelan stav Kube koja, kako je rekao, priznaje Srbiju sa suverenitetom na njenoj čitavoj teritoriji i dodao da Kuba cijeni podršku rezolucijama protiv ekonomske blokade Kube od strane SAD.

Del Todo je kazao da na Kubi danas vladaju mir i red, a da su nedavno desili neredi u nekoliko kubanskih gradova po ''''starom scenariju SAD'''' koje, kako kaže, koriste nepovoljne okolnosti, a ovog puta uticaj pandemije na standard kubanskog stanovništva, kako bi izazvali narodnu uzbunu.

''''Međutim, nisu očekivali odgovor naroda i vlasti, sve se svelo na jedan dan nereda, danas na Kubi vladaju mir i red'''', rekao je ambasador.

Dodao je da predsjednik SAD Džozef Bajden, koji je, kaže, u izbornoj kampanji govorio da će preispitati politiku prema Kubi, najavljuje nove sankcije sa ''''malo praktičnog efekta'''', ali koje doprinose pokušajima podrivanja unutrašnjeg poretka Kube.

Del Todo je kazao da je oko 19 odsto stanovništva Kube primilo tri doze kubanske vakcine i da se očekuje da će do kraja godine cjelokupno stanovništvo biti vakcinisano protiv kovida, što će kako kaže doprinjeti oporavku ekonomije.

Ocijenio je da to ne bi bilo moguće bez dugoročn, strateške vizije Fidela Kastra koji je nastojao da podigne nivoa kvaliteta u zdravstvenoj zaštiti ljudi i kao dio tog promovisao istraživanje, proizvodnju i osnivanje dugoročnog programa vakcinacije.

''''Ko je mogao da zamisli da ćemo se danas suprotstavljati pandemiji pomoću svojih sopstvenih lijekova. Samo je vizionar poput njega mogao shvatiti važnost izgradnje budućnosti našim vlastitim naporima'''', rekao je Del Todo.

Poslanik i predsjednik parlamentarne Grupe prijateljstva sa Kubom Ljubiša Stojmirović rekao je da Srbija i Kuba imaju sličnu sudbinu i da dva naroda kroz svoju prošlost, sadašnjost i budućnost imaju istovjetne muke i stradanja, ali i zajedničke neprijatelje.

''''Naši narodi se ne miješaju u unutrašnju politiku drugih zemalja, imaju samo jednu želju, da žive u miru i slobodi u okviru svojih granica'''', rekao je Stojmirović.

Istakao je da je Kastro jedan od velikana koji je cio život posvetio borbi protiv nepravde i zla, a u interesu svog naroda.

Narodni poslanik i predsednik parlamentarne Grupe prijateljstva sa Venecuelom Đorđe Komlenski kazao je da je ime Fidela Kastra asocijacija na borbu i slobodu i da je vođa kubanske revolucije uspio da 1959. godine ''''istera zlo'''' sa Kube, kao i da se ta zemlja izborila za ''''najdivnije u komunizmu''''.

''''Mi smo počeli da gubimo bitku kada smo počeli da patimo za farmerkama. Naučite se na tuđem iskustvu, želimo vam da se izborite, jer ako nezavisna Kuba opstane i izdrži, ima nade za čovječnastvo'''', poručio je Komlenski.

Predstavnik Foruma soldarnosti sa Kubom Ratko Krsmanović pročitao je ''''apel narodima svijeta'''' da pokažu solidarnost i upute podršku Kubi povodom najnovijih mjera SAD prema toj zemlji, koje ocenjuju kao ''''flagrantno kršenje međunarodnog prava, običaja i morala''''.

Forum je pozvao da se osude akcije SAD i zatraži okončanje američke blokade usmjerene, kako se navodi, protiv kubanskog naroda.

Takođe, upućen je poziv Vladi Srbije da uputi odgovarajuću pomoć narodu Kube.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana