Skup "Srbija nade" u Beogradu UŽIVO

GS
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Himnom "Bože pravde" večeras nešto poslije 19.00 časova počeo je skup "Srbija nade" ispred Doma Narodne skupštine.

Plato ispred Narodne skupštine je ispunjen građanima koji su stigli iz svih krajeva Srbije.

Građani koji su okupljeni i u Pionirskom parku i okolnim ulicama nose brojne zastave Srbije i transparente kojima pružaju podršku predsjedniku Aleksandru Vučiću i sa natpisima odakle dolaze. Na bini na kojoj se održava program istaknut je veliki bilbord "Srbija nade".

Na skup su stigli premijerka Ana Brnabić kao i ministri u vladi. Veliki broj ljudi i dalje ide ka Narodnoj skupštini iz pravca Bulevara kralja Aleksandra, a još uvek veliki broj učesnika skupa prelazi Brankov most.

 

Još tokom prepodnevnih časova u Beograd su stigli građani iz Novog Sada, Niša, Paraćina, Prijepolja, Pančeva, Vranja, Kragujevca, Opova, Aleksinca, Novog Bečeja, kao i sa Kosova i Metohije.

Skupu prisustvuju i ministri u Vladi Srbije Siniša Mali, Goran Vesić, Maja Gojković, Jelena Tanasković, Nikola Selaković i drugi.

Prva se okupljenima na skupu „Srbija nade“ obratila Mina Mijailović, majka djeteta koje se bori sa retkom bolešću.

Navela je da su institucije pomogle da ostvari prava za svoje dijete.

„Svaki naš uloženi trud, prvenstveno nas kao roditelja, vodi nas ka uspehu. Ako želimo da idemo napred, moramo da verujemo u sebe, našu decu i našu Srbiju. Da budemo ujedinjeni za njihovu budućnost. Ponosna sam što danas šaljemo sliku zajedništva, sloge i podrške. Naša deca su naš motiv da porušimo sve statitstike i pobedimo svaki životni izazov. Nismo sami, Srbija je uz nas“, poručila je Mijailovićeva.

Sledeći se obratio glumac Lazar Ristovski, koji je rekao da nije Srbija samo Beograd.

„Jedino rešenje je katarza, za ove sukobe. Jedna katarza je zagrljaj, da ujedinjeni i srećni idemo napred. Druga katarza je da padne krv na ulicama, i gde gori Skupština. Posle te katarze Srbija se vraća sto godina unazad. Zato budimo pametni” kazao je čuveni glumac.

On je dodao da drugačije mišljenje ne znači sukob, nego dijalog.

„Zato sada, kada smo jači, prvi pružimo ruku pomirenja. Čujem da se sutra neće blokirati Gazela. Zar to nije dobra vest. Eto, ruka pomirenja sa druge strane je pružena. Ukidaju se rijalitiji. I to je pomak, to su dobri vesnici za Srbiju. Budimo pametni, nemojte da prolivamo bratsku krv, dovoljno smo krvarili” kazao je Ristovski.

Glumac je kazao da svojim kolegama glumcima toleriše drugačije mišljenje, a da oni njemu ne.

 

Ivica Dačić je pozdravio sve prisutne, i rekao je da prije 30 godina nije mogao da pretpostavi da će govoriti na skupu posvećenom borbi protiv nasilja.

„Nema tog čoveka kog nije pogodila tragedija. Ubistvo dece, u Mladenovcu, nasilje nad ženama.  Nije prošlo ni 40 dana, minut ćutanja je malo da tragedija stane. Zato je veoma važno da pokažemo saosećanje prema žrtvama, i da saučestvujemo u bolu. I da podržimo ono što je Vučić rekao - Da se više nikada ne ponovi nasilje u Srbiji” kazao je Dačić.

Predsjednik SPS kaže da mi uvijek pokažemo najbolje osobine kada je teško.

„500 godina smo bili pod Turcima. Strašno smo stradali u Prvom i Drugom svetskom ratu. Devedesetih smo imali građanski rat, otimanje Kosova i Metohije, bombardovanje. Ubijanje male Milice bombama, pad jednog sistema, i postavljanje drugog marionetskog” dodaje on.

Dačić ističe da smo najbolji narod kada je teško, i koliko god da nam je teško, i koliko god da nas budu rušili, svi su na nama lomili zube.

„Nemamo nameru da nestanemo, nego da opstanemo. I da ostanemo pod jednom šljivom, i taj jedan Srbin će se boriti sa neprijateljima. Danas ste čuli da Kurti silom hoće da zauzme srpske opštine” rekao je Dačić, što je prekinuto negodovanjem.

Kosovo i Metohija je naša zemlja, čija je svaka stopa krvlju zalivena, dodao je on.

 

Milan Knežević, jedan od lidera koalicije „Za budućnost Crne Gore“, poručio je da želi da prenese svima pozdrave iz bratske Crne Gore.

„Mada više nisam siguran da se ona tako zove, već da su joj dali ime Ambasadoristan. Nažalost, junačkom Crnom Gorom, sada upravljaju ambasadori i ambasadorke, jer smo im pripali u dio kada je pročitan testament pokojnog Pantelije Topalovića. I kao u svakom Ambasadoristanu su nam poručili ambasadori da nema potrebe da nosimo svoje glave i da mislimo njima, jer će oni to činiti umjesto nas. I dovoljno je kada oni odu na spavanje, da svi ugasimo svjetla, a kada ustanu da pristavimo džezvu“, rekao je Knežević.

Istakao je da upravo u Crnoj Gori postoje „časni Srbi i Crnogorci koji nikada neće priznati lažnu državu Kosovo“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana