"Skrnavljenje na KiM se nastavlja": Ministarstvo kulture Srbije traži reakciju međunarodnih organizacija

Srna
Foto: Verige.net

BEOGRAD - Ministarstvo kulture Srbije pozvalo je danas međunarodne organizacije i institucije da reaguju na informacije o zauzimanju zemljišta na kom su temelji manastira i Crkve Bogorodice Hvostanske iz šestog vijeka u opštini Istok na Kosovu i Metohiji radi zaštite osnovnih ljudskih prava Srba i kulturne i vjerske baštine u južnoj srpskoj pokrajini.

Iz Ministarstva je saopšteno da zauzimanjem zemljišta i angažovanjem teške mehanizacije na tom lokalitetu Priština nastavlja sa nasiljem nad srpskim sakralnim duhovnim nasljeđem s ciljem zastrašivanja i progona, kao i prisvajanja kulturne baštine u sklopu projekta lažne države.

“Skrnavljenje svega što je srpsko uvijek je imalo isti cilj da sijanjem straha ukloni i srpski narod i tragove njegovog postojanja sa prostora Kosmeta”, upozorilo je Ministarstvo kulture.

U saopštenju je naglašeno da o licemjerju otimanja srpskog kulturnog nasljeđa /na području Istoka/ grubim falsifikatima pod maskom njegove zaštite posebno jasno svjedoče činjenice da se ovo dešava na području gđe se nalaze srpski povratnici izbjegli od albanskog pogroma, i to u vrijeme duhovnih praznika.

“Tako je nasilje sračunato da postigne najjači efekat nečovečnosti i skrnavljenja”, dodali su iz Ministarstva.

U saopštenju je navedeno da je ovaj obrazac, nažalost, dobro poznat, jer je često korišćen u nasilju nad nasljeđem i pravima srpskog naroda.

“Sve ovo bi moralo da bude još vidljivije i da zahteva reakciju međunarodne zajednice, imajući u vidu bezočne pretenzije Prištine da se brutalnim nasiljem nad srpskim kulturnim nasleđem preporuči za članstvo u međunarodnim organizacijama, i to baš onim koji brinu o nasleđu od univerzalne vrednosti, kakvo je upravo ogromno i izvanredno vredno srpsko sakralno nasleđe na Kosovu i Metohiji”, ukazano je u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture konstatovali su da je, nažalost, upravo njegova izuzetna vrijednost za čitavo čovječanstvo ono što izaziva apetit za uništavanjem i prisvajanjem.

U saopštenju se podsjeća da je samo tokom pogroma /u martu 2004. godine/ uništeno 35 crkava i manastira, od kojih je 19 spomenika kulture prve kategorije, kao i 16 pravoslavnih crkava koje nisu kategorisane.

“Istovremeno, uništeno je i ukradeno oko 10.000 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija, kao i knjige krštenih, venčanih i umrlih, koje svedoče o vekovnom trajanju Srba na Kosovu i Metohiji, a zapaljena su i oskrnavljena brojna srpska groblja”, podsjećaju iz Ministarstva.

Zbog kontinuirane ugroženosti srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodice LJeviške su od 2006. godine upisani na Listu svjetske baštine u opasnosti.

Albanci su u selu Vrelo u opštini Istok zauzeli 50 ari zemljišta na kojem se nalaze temelji manastira i crkve Bogorodice Hvostanske koja datira iz šestog vijeka, prethodno poravnavši teren bagerima i teškom mehanizacijom.

Prostor, gđe su prema zapisima temelji više pravoslavnih crkava, Albanci su ogradili žicom, metalnim stubovima i postavili tablu na kojoj na albanskom jeziku piše “Crkveni kompleks Studenica”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana