Sjećanjem na nacističko bombardovanje Beograda čuva se uspomena na poginule

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD- Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je povodom 6. aprila, dana kada je nacistička Njemačka 1941. godine bombardovala Beograd, da se sjećanjem na ovaj datum čuva uspomena na sve hrabre ljude koji su dali živote tokom Drugog svjetskog rata.

"Na današnji dan pre 81 godinu, bez zvanične objave rata, nacistička Nemačka je započela bombardovanje Beograda, čime je tadašnja Kraljevina Jugoslavija ušla u Drugi svetski rat", podsjetio je Radojičić.

Njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd u četiri naleta 6. i 7. aprila, a tačan broj žrtava koje su izgubile živote u agresiji, dodao je on, nikada nije utvrđen, ali je procijenjeno da taj broj iznosi između 2.200 i 4.000.

"Danas čuvamo uspomenu na sve ljude koji su živote dali tokom Drugog svetskog rata kako bismo mi danas imali slobodu. Odajemo počast stradalima i čuvamo sećanje na herojstvo poginulih", rekao je Radojičić.

On je istakao da je ovo razaranje Beograda znatno promijenilo istoriju i dalji razvoj grada, saopštila je pres-služba Grada Beograda.

Podsjetio je da su izgorjeli Most kralja Aleksandra i Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu sa više od 350.000 knjiga, uništeni su brojni vjerski i obrazovni objekti, skloništa, bolnice.

 

"Ali, i posle ovog, kao i posle svakog napada, Beograd je uspeo da se uspravi, da nastavi putem razvoja i ostane grad slobodarskog duha otvoren prema svima", rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana