Situacija na sjeveru Kosova mirna, tenzije prisutne, ranjeni Srbin van životne opasnosti

Srna
Situacija na sjeveru Kosova mirna, tenzije prisutne, ranjeni Srbin van životne opasnosti

PRIŠTINA - Situacija na sjeveru Kosova je mirna, ali su prisutne tenzije i postoji strah od novih upada Rosu jedinica, javlja dopisnik Srne, dok iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici ističu da je ranjeni Srećko Sofornijević van životne opasnosti.

Tokom protekle noći nije zabilježen nijedan incidenat, ali je očigledno da su tenzije prisutne i da se sa sigurnošću ne može reći da će situacija ostati u granicama redovnosti, rekao je Srni portparol Kosovske policije za region sjever Branislav Radović.

On je odbio da, kako je objasnio, usljed neovlašćenosti komentariše jučerašnju akciju kosovske policijske službe /KPS/ na sjeveru Kosova u kojoj je iz vatrenog oružja s leđa ranjen Srećko Sofronijević. "To nije u našoj nadležnosti", kratko je odgovorio Radović.

Zdravstveno stanje Sofronijevića poslije operativnog zahvata u bolnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice je stabilno i on se, kako su pojasnili dežurni ljekari, nalazi van životne opasnosti.

Svi putni pravci su prohodni pošto su juče popodne uklonjene barikade iz Bošnjačke mahale, prelaz iz južnog i sjeverni dio Kosovske Mitrovice i iz mjesta Rudare na putu Kosovska Mitrovica-Leposavić.

Nemir među stanovništvo unosi najava KPS-a o hapšenju petnaest osoba, među kojima su dvojica Srba sa sjevera Kosova, po jedan iz Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka, i mogući pretresi lokacija na kojima žive.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne u izvorima bliskim Aljbinu Kurtiju, premijeru samoproglašene vlade, tenzije se povećavaju i zbog plana da KPS zauzme hidrocentralu na jezeru Gazivode i uspostavi kontrolu distribucije električne enegrije sa stanice "Valač" u Zubinom Potoku. To unosi strah i nemir kod svih Srba kako sjeverno tako i južno od Ibra.

Iz KPS-a Srni je rečeno da po nalogu ministra unutrašnjih poslova u Prištini Dželjal Svećla planiraju da u narednim danima uspostave kontrolne punktove na sporednim putnim pravcima koji preko planinskih vrhova Kopaonika i s druge strane prema Novom Pazaru uvezuju sjever sa centralnom Srbijom.

"Utvrđeno je da se krijumčarenje roba obavlja preko ilegalnih prelaza što je povod da se pripadnici KPS rasporede i na tim putnim pravcima i da zajedno sa pokretnim patrolama Kfora zabrane odvijanje saobraćaja tim putnim pravcima", rečeno je Srni u KPS-u.

Na Kosovu i Metohiji u toku su i posljednji predizborni skupovi pred predstojeće lokalne izbore koji će se u svim opštinama biti održani u nedjelju, 17. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana