Situacija na sjeveru Kosova mirna i krhka, škole od danas ne rade

Srna
Situacija na sjeveru Kosova mirna i krhka, škole od danas ne rade

KOSOVSKA MITROVICA - Situacija na sjeveru Kosova jutros je mirna, ali krhka, Srbi su i dalje na barikadama, a škole od danas ne rade, javio je dopisnik Srne.

Srbi na sjeveru Kosova i Metohije proveli su noć na barikadama postavljenim na više lokacija na putnim pravcima koji Kosovsku Mitrovicu povezuju sa Leposavićem i Zubinim Potokom.

Saobraćaj se odvija samo na lokalnim putevima jer je kosovska policija zatvorila administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je formiran Krizni štab koji će izvještavati o situaciji na terenu.

Krizni štab je odlučio da škole koje rade po srpskom sistemu ne rade do daljeg, a naredba iz školske uprave u Kosovskoj Mitrovici proslijeđena je direktorima škola.

Nastava će, najvjerovatnije, biti organizovana onlajn o čemu će biti izdato naknadno uputstvo.

Kosovska policija i dalje je raspoređena na prilaznim putevima sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i u multietničkim naseljima Bošnjačka mahala, Mikro naselje i Brđani.

Tokom dana se očekuje da u Prištini dvojica američkih diplomata Gabrijel Eskobar i Derek Šole na sastancima sa Vojsom Osmani i Aljbin Kurtijem "daju smjernice za dalje postupanje prištinskih institucija", odakle će sutra otputovati u Beograd, a potom posjetiti ostale države u regionu.

Na prelazu Jarinje prije dva dana uhapšen je bivši pripadnik Kosovske policijske službe Dejan Pantić, a kao odgovor na to Srbi su izrazili protest i postavili barikade na nekoliko mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana