Simić: Vučić će u Briselu snažno insistirati na ZSO

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da vjeruje da će Zajednica srpskih opština biti tema razgovora u Briselu u ponedjeljak, jer će za stolom biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je za RTS rekao da će Vučić to snažno braniti i insistirati na tome kao obavezi koju je Priština prihvatila.

Ističe da su vjerovali da će EU, koja je garant tog sporazuma, učiniti sve da se ono što je potpisano sprovede.

- Nakon 10 godina zaista su mala vjerovanja da će EU na ovakav način, sa nekim amblivalentnim saopštenjima, anemičnim izjavama uspjeti da Kurtija privoli da potpiše - rekao je Simić i dodao da premijer privremenih prištinskih institucija sada i u prisustvu predstavnika EU govori da neće formirati ZSO.

Na pitanje zašto Kurti uopšte ide u Brisel i ko je taj ko može da izvrši pritisak na njega da formira ZSO, Simić kaže da je činjenica da se bez zapadnih centara moći ništa ne dešava na Kosovu i Metohiji.

- Tu prije svega mislim na SAD, zemlje Kvinte - to su oni i koji su stvarali nezavisno tzv. Kosovo, to su oni koji i danas odlučuju o svim tim stvarima. Tako da Kurtijevo ne, nije samo Kurtijevo ne, iza toga stoji snažna podrška i zato je pregovarački prostor našeg pregovaračkog tima izuzetno sužen i težak - navodi Simić.

Naglašava da borba mora da se nastavi pravnim i političkim sredstvima i da se kroz dijalog rješavaju sva otvorena politička pitanja.

Govoreći o tome ko su zemlje koje i dalje podržavaju Kurtija da odbija formiranje ZSO, Simić kaže da su to pojedine zemlje članice Kvinte.

Kada je riječ o Vašingtonu, kaže da u razgovoru sa njihovim predstavnicima veoma često i pored razlika u stavovima, nailaze na određenu dozu razumijevanja za probleme Srba na KiM.

Simić ističe i da Srbi na Kosovu i Metohiji žive u nikad težim uslovima lične, imovinske i pravne nesigurnosti.

- Žive u uslovima lične, imovinske i pravne nesigurnosti, u uslovima kada Aljbin Kurti koristi institucije za sprovođenje institucionalnog nasilja sa ciljem protjerivanja Srba sa Kosova i Metohije, a to u prevodu znači ako nema Srba na KiM, onda čemu pregovori - rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana