Simić: Vašingtonu je stalo da se reše složena pitanja

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil spadaju u vrhunske diplomate i jako dobro poznaju naš region, Srbiju i posjeduju duboko razumijevanje složenosti problema Zapadnog Balkana uopšte i kosovskog pitanja, a svakako su odlučni da se sva otvorena pitanja što prije riješe, rekao je za Tanjug dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Simić.

"Predugo traju sve kontroverze povodom ovih pitanja doduše i nama je stalo da ta otvorena pitanja krenu ka nekakvom razrešenju i Srbija čini ogromne napore u tom pravcu", rekao je Simić.

On je dodao da velika pažnja koja je posvećena Srbiji dolazi kao posljedica mnogih interesa.

"Srbija ima ogroman strategijski i geopolitički i ekonomski i svaki drugi značaj kao centralna zemlja regiona i kao što američki zvaničnici uvek ponavljaju", ističe Simić.

Kada je riječ o današnjoj politici i sukobima kaže da je trenutno najpotrebnija diplomatija.

"Sve je manje diplomatije tamo gde nema pregovaranja, gde nema dogovora. Kad progovori oružje onda je veoma teško i stvari idu kako ne treba. Diplomatija je pregovaranje i razumevanje, u ovom trenutku mi nemamo to, a posebno kad je reč o razumevanju u odnosima velikih sila", rekao je Simić.

Komentarišući svoju knjigu „Svetski poredak: politika Vudroa Vilsona i Frenklina Delano Ruzvelta: ogled" Simić govori o naklonosti SAD Jugoslaviji kroz istoriju.

"Jedan od podsticaja da napišem ovu knjigu i uporedim ova dva američka predsednika jeste što se oni izdvajaju između svih drugih "stanara" Bele kuće u 20.veku i po poznavanju našeg regiona i složenih i teških odnosa ovde, pa i po otvorenoj naklonosti koju su imali", naveo je Simić.

Objašnjava da je kod Vilsona to bila naklonost prema borbi srpskog naroda tokom velikog rata, a kod Ruzvelta naklonost u vrlo delikatnoj poziciji Jugoslavije.

Simić navodi da je želja da se vrati taj kvalitet odnosa, te da oni kao naučnici u političkom centru i na fakultetu hoće da definišu u odnosima sa SAD periode i faze kada su odnosi bili izuzetni, kakvi su potrajali gotovo do Titove smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana