Sijarto: Uvijek navijamo za Srbe

Srna
Foto: Sputnik

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je večeras u Beogradu da se i Srbi i Mađari suočavaju sa sličnim izazovima i izloženi su bespoštednim napadima međunarodnog liberalnog mejnstrima, kao i da njegova zemlja uvijek navija za Srbe.

On je, na srpskom jeziku, istakao da mu je čast da je ponovo u Beogradu i da tu predstavlja narod koji Srbe smatra bratskim, iako nije uvijek bilo tako.

"Zahvaljajući predsjedniku Aleksandru Vučiću postali smo braća. Srbi, imate sjajnog predsjednika koji je postigao da, umjesto istorijskog neprijateljstva, imamo istorijsko prijateljstvo među nama", rekao je Sijarto u obraćanju na skupu "Srbija nade".

On je ukazao da se i Srbi i Mađari suočavaju sa sličnim izazovima, izloženi su bespoštednim napadima međunarodnog mejnstrima.

"Zašto nas napadaju? Zato što se zalažemo za sebe i svoje nacionalne interese, a sposobni smo za to jer imamo jake lidere", rekao je Sijarto i naglasio da i Srbe i Mađare napadaju i zato što žele mir u Ukrajini i ne doprinose povećanju rizika od eskalacije, jer su privrženi porodičnim vrijednostima i što odbijaju da im spolja diktiraju.

Sijarto je istakao i da je zajedničko Srbiji i Mađarskoj i zato što u obje zemlje postoje političke snage koje služe stranim interesima i ne libe se da iskoriste čak i ljudske tragedije da ostvare političku korist za sebe.

"Takve stranke moraju uvijek biti poražene na izborima. Na sreću, to se redovno dešava u obje zemlje", rekao je Sijarto.

On je ocijenio da napadi neće stati, jer ne mogu da prihvate da se slijedi nacionalni put.

"Ali se ne predajemo tim nasrtajima, bićemo istrajni, nastavićemo da gradimo snažnu Srbiju i Mađarsku i jako mađarsko-srpsko prijateljstvo", rekao je Sijarto.

Sijarto je naglasio da je Vučićev odnos prema mađarskoj manjini u Vojvodini za primjer.

"Mi smo zahvalni. Ako srpski tim igra protiv nekoga, osim nas, uvijek navijamo za Srbe", istakao je Sijarto.

On je napomenuo da, što su Srbi jači - bolje je i za Mađare.

Ispred Doma Skupštine Srbije u Beogradu u toku je veliki skup "Srbija nade", koji je sazvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana