Šest decenija od pogibije sovjetske delegacije na Avali

RT Balkan
Šest decenija od pogibije sovjetske delegacije na Avali

BEOGRAD - Prije tačno 60 godina, 19. oktobra, na obroncima Avale dogodila se teška avionska nesreća u kojoj je tragično stradala cijela sovjetska delegacija koja je krenula na obilježavanje dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

U ovoj nesreći, život je izgubilo 18 osoba, od toga osam veterana, podsjeća "Politika".

Među njima su bili maršal Sergej Birjuzov, heroj Sovjetskog Saveza, general Vladimir Ždanov, heroj Sovjetskog saveza i narodni heroj Jugoslavije, general Ivan Kravcov, načelnik Vojne akademije tenkovskih jedinica, general Nikolaj Škodunović, zamjenik načelnika Vojne akademije "Frunze", general Nikolaj Mironov, general Leonid Bočarov i potpukovnik Grigorij Šeludko.

Delegacija se nalazila u avionu "iljušin Il-18", koji je prema redu letenja trebalo da sleti u Beograd oko 9.30 časova. Ali, let je kasnio gotovo dva sata. "Iljušin" se posljednji put na radaru pojavio u 11.34 časova, a posada je prilikom posljednjeg javljanja zatražila spuštanje sa visine od 5.000 stopa na visinu od 3.000 što je odobreno. Veza je potom prekinuta.

Ubrzo se pojavila informacija da je na Avali uočena vatra.

Ispostavilo se da je letelica udarila u blizini spomenika neznanom junaku i tom prilikom pokosila stotine metara šume.

Šta je prouzrokovalo ovu avionsku nesreću nije tačno utvrđeno.

Pretpostavlja se da je uređaj za navigaciju otkazao, odnosno da je bio neispravan. Ali je Avala, čiji se vrh nalazi na oko 500 metara, tog dana bila obavijena gustom maglom.

Osim članova visoke delegacije, u avionu su stradali i svi drugi, osobe i posada, a letelica je bila potpuno uništena. Od nje je ostala hrpa izobličenog metala. Posmrtne ostatke stradalih, sasvim ugljenisane, nije bilo moguće razaznati, osim dijelom, pojedinim posrednim detaljima, prenosi Tanjug.

Ubrzo pošto su razmere tragedije postale jasne, Skupština grada Beograda donela je odluku o proglašenju dvodnevne žalosti.

Održana je komemoracija u Kolarčevoj zadužbini na kojoj su bili prisutni i najviši zvaničnici uključujući Josipa Broza Tita, koji je posthumno odlikovao stradale članove sovjetske vojne delegacije.

Na mjestu tragične pogibije podignut je Spomenik sovjetskim ratnim veteranima naredne 1965. godine, djelo vajara Jovana Kratohvila.

Uoči šest decenija tragedije na Avali, ove godine čitav kompleks je renoviran, čime mu je vraćen izvorni izgled zamišljen 1965. godine.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana