Servis Evropske komisije obrisao spornu objavu o "Republici Kosovo"

Tanjug
Servis Evropske komisije obrisao spornu objavu o "Republici Kosovo"

BRISEL - Na društvenoj mreži "Tviter" obrisana je objava servisa Evropske komisije u kojoj je Vjosa Osmani nazvana "predsjednicom Republike Kosovo".

Sinoć je na Tviteru je objavljena fotografija komesara za proširenje Olivera Varheljija sa Vjosom Osmani na kojoj je stajao sporni potpis.

Ta objava je uklonjena i umesto nje je, uz istu fotografiju, Vjosa Osmani, titulisana kao "v. d. predsjednica Kosova", uz fusnotu pored reči Kosovo.

- Nedopustivo je da se bilo koje tijelo EU opredeljuje o statusu naše južne pokrajine Kosova i Metohije - izjavio je juče direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Petar Petković komentarišući objavu servisa Evropske komisije.

Upitao je "po kojem sporazumu i kada je to EU priznala tzv. Kosovo?!

- Da li to znači da je dijalog suvišan? Nedopustivo je da se bilo koje telo EU opredeljuje o statusu naše južne pokrajine - napisao je Petković na Tviteru.

On je napisao i da nikada u EU zakon sile ne smije biti jači od zakona prava.

-. Srbija nije naivna, posvećeni smo dijalogu, ali poštujemo sebe i sve potpisane sporazume. Zato očekujemo odgovor - napisao je Petković.

On je zahvalio Varheljiju na poštovanju statusne neutralnosti za prostor Kosova i Metohije i dodao da Srbija cijeni svaki doprinos dijalogu i kompromisu.

Petković je to napisao kao komentar na objavu Varheljija na Tviteru da je imao dobar sastanak u Briselu sa Osmanijevm i da je važno da Priština nastavi da sprovodi reforme u vezi sa EU, koje uključuju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da sarađuje sa regionom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana