Selaković: Srpska suza nema drugih roditelja do srpskog naroda

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je, povodom poteza italijanskog ambasadora da u Jasenovcu izrazi solidarnost sa hrvatskim narodom, da je "svako sluga onog što izgovori i svako treba da odgovara za one reči koje kaže".

Selaković je istakao da su Srbi odavno shvatili da srpska suza nema drugih roditelja do srpskog naroda, da je niko neće razumjeti, ako je ne razumiju Srbi sami te da srpske žrtve i nesreće niko neće pamtiti, ako ih ne pamte Srbi.

"Mi svoj odnos znamo i nećemo ga menjati, kada je u pitanju genocid nad srpskim narodom u takozvanoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", rekao je Selaković za TV "Pink" upitan do prokomentariše da li smatra da je italijanskog ambasadora u Hrvatskoj bila gaf, lapsus ili dobro osmišljena i vrlo svjesno izrečena poruka.

On je ukazao da je zato otpočeta izgradnja kulture sjećanja, koja se gradi dokle jedan narod postoji, između ostalog, kroz zajednička obilježavanja važnih datuma iz prošlosti Srba zajedno sa Republikom Srpskom.

"Ta kultura sećanja vidljiva je i kroz obeležavanje kako tužnih tako i onih lepih datuma iz naše prošlosti, sve ono što radimo zajedno sa Republikom Srpskom - sećanje na žrtve Jasenovca, Oluje, na žrtve NATO-agresije, proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Dana državnosti i ostalih važnih datuma iz naše prošlosti, podizanje velelepnih spomenika znamenitim ličnostima iz naše istorije", rekao je Selaković.

On je istakao i da se danas snimaju filmovi o Jasenovcu, Košarama, o Prvom svjetskom ratu u kome je srpski narod "dao žrtve biblijskih razmera".

Govoreći o agresivnim provokacijama predstavnika privremenih prištinskih organa, Selaković je ukazao da "mali balkanski Hitler" Aljbin Kurti nastoji da "ognjem i mačem" uništi, protjera i skloni Srbe sa lica zemlje na Kosovu i Metohiji, pri čemu je opsjednut sjeverom, jer su tu Srbi pokazali šta mogu da učine zajedno sa svojom državom.

Selaković je ukazao da se Kurti i njegovi kompanjoni vrlo selektivno odnose prema procesu dijaloga i onome što je dogovoreno i sprovode bez komentarisanja ono što je u njihovu korist, a ako je nešto što vide kao opasnost za sebe, oni to ne prihvataju nikako.

Šef srpske diplomatije ponovio je da su na nedavnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj Kosovu i Metohiji neke stvari bile drugačije nego do sada.

"Države koje su podržavaoci naše pozicije, kako stalne tako i nestalne članice Saveta bezbednosti, u svojoj podršci politici Srbije bile su veoma jasne, čvrste i principijelne. I ne samo predstavnici Srbije i Kine, nego i stalnog predstavnika Indije koji je govorio veoma jasno i koncizno, i stalnog predstavnika Brazila, koji je u detalje govorio o tome zašto je važno poštovanje rezolucije 1244", rekao je Selaković.

On je istakao i obraćanje predstavnika Gane, zemlje koja je povukla priznanje samoproglašenog Kosova te naveo da je veoma jasno govorio u prilog politici Srbije.

"Oni koji su takozvani priznavači takozvane nezavisnosti Kosova su u svojoj podršci bili slabiji i manje ubedljivi. Možda nikada kao sada da su jednodušno svi osudili zabranu sprovođenja izbora 3. aprila i referenduma 16. januara i svi pozvali na nužno sprovođenje obaveza iz Briselskog sporazuma", rekao je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana