Selaković: Srbija faktor stabilnosti u regionu

Srna
Selaković: Srbija faktor stabilnosti u regionu

BEOGRAD- Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da pozicija Srbije u regionu, politički govoreći, nije nimalo jednostavna, ali ona jeste, biće i treba da ostane faktor stabilnosti u regionu, od čega se neće odustati.

On je istakao da Srbija stav faktora stabilnosti u regionu potvrđuje na nekoliko načina, a jedan od njih je i da uspijeva da se uzdrži odgovora na stalne provokacije i prozivanja, posebno u vrijeme predizbornih kampanja u regionu.

Selaković je rekao novinarima, poslije predstavljanja rezultata 100 dana rada Vlade Srbije, da Srbija svoju riješenost da očuva stabilnost i mir potvrđuje i inicijativama poput mini Šengena.

Ova inicijativa, rekao je on, zalaže se za tržišno objedinjavanje regiona i šansu za cijeli region vidi u jačanju infrastrukture, ekonomije i svih sloboda na kojima počiva EU - slobodnom protoku roba, ljudi, kapitala i ideja.

- Za razliku od krilatica koje su još od prve polovine 20. veka glasile da je uspešan region i Balkan moguć ako Srbiji slomite kičmu i ako Srbiji nije dobro, Srbija ima svoju poziciju koju i promoviše i sprovodi, a to je da Srbiji ne može da bude dobro ako je svima drugima loše - rekao je Selaković.

On je poručio da će samo kada je Srbiji dobro, biti dobro i svima drugima.

- Nastavićemo da vodimo tu politiku u odnosima sa bilo kojom državom regiona - poručio je Selaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana