Selaković: Srbi u Hrvatskoj i dalje stigmatizovani

Srna
Selaković: Srbi u Hrvatskoj i dalje stigmatizovani

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da se Srbi u Hrvatskoj, uprkos datim garancijama, i dalje nerijetko osećaju diskriminisano i stigmatizovano, ali da je Srbija iskreno zainteresovana za unapređenje sveukupnih odnosa sa Zagrebom na ravnopravnoj osnovi i bez uslovljavanja.

Selaković je, učestvujući na video-konferenciji "Erdutski sporazum 25 godina kasnije: pouke za sadašnjost i budućnost", ocijenio da je potpisivanjem tog sporazuma nadvladao razum i želja za mirom.

On je podsjetio da se Hrvatska ovim sporazumom obavezala na garantovanje svih manjinskih i drugih prava pripadnicima srpske zajednice koji su ostali da žive na prostoru istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Iako su brojni pozitivni efekti Erdutskog sporazuma, ne mogu a da ne ukažem da za ovih 25 godina srpskoj manjini u Hrvatskoj nije u punoj meri omogućeno da ostvari svoja prava predviđena, kako ovim aktom, tako i hrvatskim zakonima - rekao je Selaković.

On je skrenuo pažnju na postojanje negativne opšte atmosfere prema Srbima u Hrvatskoj, što onemogućuje njihovu punu integraciju u hrvatsko društvo, te ukazao da je u nekim sredinama u Hrvatskoj i dalje prisutan i veoma vidljiv otpor upotrebi srpskog jezika i pisma i rješavanju osnovnih egzistencijalnih problema Srba u ruralnim područjima Hrvatske.

Prema njegovim riječima, nevjerovatno je da pojedini lokalni organi donose akte koji su u suprotnosti sa Ustavom i pozitivnim zakonodavstvom Hrvatske, ali i sa međunarodno preuzetim obavezama, među kojima treba izdvojiti Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima.

- Nepriznavanje minimalnog jezičkog pluralizma i odsustvo tolerancije u dosadašnjem periodu predstavljalo je ozbiljan problem. Kampanja za proglašavanje ćiriličkog pisma agresorskim dodatno je otežala ostvarivanje prava na obrazovanje i pojačala stigmatizaciju Srba u Hrvatskoj - kaže Selaković.

On je istakao da Srbija nacionalne manjine Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji vidi kao most koji spaja i kao faktore koji u velikoj mjeri mogu doprinijeti dodatnom razvoju dvije države i društava, ali i sveukupnih srpsko-hrvatskih odnosa.

Selaković je podsjetio na sve što je Srbija uradila za poštovanje prava hrvatske manjine, od obezbjeđivanja 600.000 evra za otkup rodne kuće bana Jelačića u Novom Sadu, do osnivanja lektorata na hrvatskom jeziku, obnavljanja domova kulture...

Selaković je istakao da su politički odnosi Srbije i Hrvatske od posebne važnosti za očuvanje stabilnosti u cijelom regionu.

On je naglasio da je Srbija suštinski i iskreno zainteresovana za unapređenje saradnje i razvijanje sveukupnih odnosa sa Hrvatskom, na ravnopravnoj osnovi i bez uslovljavanja.

- Ukoliko se obe strane opredele za uzdržavanje od zapaljive retorike, za osudu govora mržnje i etnički motivisanih napada, za promociju antifašizma i multietničnosti kao bogatstva, time bi se znatno uticalo na smanjenje negativnih pojava i stvaranje pozitivne klime u našim zemljama - ocijenio je Selaković.

On je istakao da Srbima i Hrvatima nije teško da dođu do onoga što će ih razdvajati, ali da su političke elite dužne da, u interesu svojih građana i budućih generacija, tragaju neprestano za zajedničkim interesima oba naroda.

- Kako budu stasavale nove generacije neopterećene prošlošću tako ćemo biti sposobniji da rešavamo probleme - naglasio je Selaković.

Na panelu, na kojem je govorio Selaković, učestvovali su i šef hrvatske diplomatije Goran Grlić Radman i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana