Selaković: Srbi plaćali najveću cijenu slobode, ali birali ispravnu stranu

Srna
Selaković: Srbi plaćali najveću cijenu slobode, ali birali ispravnu stranu

BEOGRAD - Srbi i Srbija znaju šta znači boriti se za slobodu otadžbine, a u velikim ratovima su birali ispravnu stranu, iako su plaćali najveću cijenu mira i slobode, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

Na svečanom otvaranju 30. Generalne skupštine Svjetske federacije veterana u Beogradu, obraćajući se kao izaslanik predsjednika Srbije, Selaković je istakao da se Srbi na Kosovu i Metohiji i danas suočavaju sa terorom i moraju da brane svoja ognjišta.

“Srbi opet moraju da brane svoje pravo da mirno žive u svojoj državi”, rekao je Selaković.

On je naveo da je Srbija jaka koliko su jaki njena ekonomija i vojska, da svoje ne da, a ni tuđe neće, i da je spremna da brani slobodu i mir.

Selaković je podsjetio da su spoljna politika Srbije i vojna neutralnost, te zalaganje za mir i stabilnost, visoko vrednovane od strane čitavog slobodoljubivog svijeta.

On je poručio da je bolje 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati, te ocijenio da bi se ratne strahote lakše izbjegavale da se više sluša riječ veterana koji su ih preživjeli.

“Duboko sam uveren da, iako dolazimo iz raznih strana sveta, različitih nacija, vera jezika i kultura, isti smo u ljubavi prema otadžbini, i imamo isti cilj da čuvamo mir i branimo slobodu”, rekao je on.

Činjenicu da su SUBNOR i Beograd domaćini ovog skupa drugi put poslije 70 godina, Selaković je ocijenio kao priznanje Srbiji koja drži svoja vrata otvorena svima.

Predsjednik Svjetske federacije veterana Dan Vigo Bergtun je ocijenio da je bitno da veterani mogu s poštovanjem da razmijene mišljenja uprkos različitim stavovima u vrijeme pojačane polarizacije, te da razgovaraju kako da se izbore sa razlikama.

On je istakao da oni koji su učestvovali u ratu i veterani, imaju pravo da podignu glas protiv novih agresija i ratova, a veteranima poručio da je važno da i u ovoj misiji borbe protiv sukoba i ratova stoje rame uz rame, jedni za druge, solidarno.

“Naša misija je da se pobrinemo za veterane i da se ne dese nove žrtve ratova”, rekao je Bergtun, na čiji poziv je minutom ćutanja odata počast svim žrtvama ratova i oružanih konflikata.

Predsjednik SUBNOR-a Vidosav Kovačević je rekao u obraćanju da je srpski narod teško stradao u oba svjetska rata, kao i drugim uglavnom oslobodilačkim i odbrambenim ratovima, ali je na kraju stajao u stroju pobjednika i bio na pravoj strani istorije i da ima svako pravo da bude u stroju organizacije veterana koje se bore za mir.

Kovačević je ukazao na pojavu revizije istorije 20. vijeka, u kojoj se nekad znalo da je antifašizam pobijedio fašizam i nacizam.

“Moramo se vratiti proslavi pobede dobrog nad zlom”, rekao je Kovačević.

Hju Milroj iz federacije veterana je rekao da treba iskoristiti mogućnosti da ljudi čije su živote obeležile strahote rata, pomognu u sprečavanju korišćenja nepotrebne sile u sukobima i etničkim krizama, te učestvuju u ojačavanju integracija, prenijeli su beogradski mediji.

Skup je počeo himnom “Bože pravde”, a izložene su i srpske vojne zastave.

Pozdravi su upućeni odsutnom narodnom heroju Petru Matiću Duletu koji je sa 103 godine najstariji borac Jugoslavije.

Svjetska federacija veterana sa više od 60 miliona okupljenih je najveće udruženje tog tipa na svijetu.

Na skupu u Domu Garde, na Topčideru, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije, predstavnici veterana će do 10. marta razgovarati o zdravlju i dobrobiti te populacije, miru i bezbjednosti.

Tim povodom u Srbiju je došlo 113 delegata iz 40 zemalja svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana