Selaković: Nota Zagreba najbesmislenija do sada

Tanjug
Selaković: Nota Zagreba najbesmislenija do sada

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocijenio je da je jedna od najglupljih i najbesmilsenijih protestnih nota ona koju je Hrvatska poslala Srbiji zato što je na društvenim mrežama neko nešto ružno napisao protiv određenih pripadnika hvratske nacionalne manjine u Srbiji.

On je rekao da je to najbesmislenija nota koju je Beograd do sada primio, budući da se u samoj Hrvatskoj bez ičijeg reagovanja čuju uvrede na račun predstavnika Srbije, pa i njenih građana.

"To je jedna od najglupljih i najbesmislenijih nota koje smo do sada primili, jer je reč o nečijim stavovima, možda pretnjama, izlivima ružnih osećanja ljudi na društvenim mrežama, dok se u isto vreme, u zvaničnim sredstvima informisanja u Hrvatskoj, protiv najviših državnih funkcionera Srbije iznose najmonstruoznije i najbrutalnije uvrede", naveo je Selaković.

On je podsjetio da se u Hrvatskoj, prije svega, za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i za cijeli srpski narod, čuju uvrede, a da hrvatski organi vlasti na takvo izražavanje o šefu jedne strane države ćute.

"Da bi nam, onda, posle samo nekoliko dana, poslali protestnu notu u kojoj traže izveštaj povodom krivičnih prijava koje su podnete zato što je na društvenim mrežama neki nesrećnik nešto ružno napisao protiv određenih pripadnika hvratske nacionalne manjine u Srbiji", rekao je Selaković za Tanjug.

Selaković je naveo da državni organi Srbije postupaju u skladu sa zakonom i štite svačiji integritet, tako da svako u Srbiji može da se osjeća sigurno.

"Ali, nemojte da nam vređate zdrav razum", poručio je Selaković.

On je podsjetio da je Srbija mnogo puta ranije oćutala na glupe provokacije druge strane, ali sada neće.

"Nije bilo dovoljno što ste nas provocirali, nije bilo dovoljno što ste nam predsednika nazvali ekstremno iskompleksiranim psihopatom, kao i sve koji glasaju za njega, nego nam još upućujete protestnu notu. Na ovakve stvari, Srbija će uvek reagovati štiteći svoj državni i nacionalni interes i svoje dostojanstvo", rekao je Selaković.

Hrvatska je uputila protestnu notu Srbiji, zbog, kako je navedeno, brojnih prijetnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji putem društvenih mreža, nakon zahtjeva da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu u Vojvodini.

Beogradski mediji su objavili da je muškarac koji je prijetio predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji uhapšen i da je porijeklom iz Hrvatske.

Prije nekoliko dana grad Subotica je odlučio da u službenu upotrebu u tom gradu uvede i bunjevački jezik, što je naišlo na protivljenje hrvatske zajednice u Vojvodini, koja je odmah zatražila da se hrvatski kao službeni jezik uvede u cijeloj Vojvodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana