Selaković: Neumjesno je pozivati se na bratstvo, a braniti zlonamjernu rezoluciju

Srna
Selaković: Neumjesno je pozivati se na bratstvo, a braniti zlonamjernu rezoluciju

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da je neumjesno da se Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore poziva na prijateljstvo i bratstvo građana Crne Gore i Srbije, a onda iznosi odbranu dokumenta o Srebrenici čija se zlonamjernost prema srpskom narodu ne može opovrgnuti nikakvim naknadnim čitanjima i objašnjenjima.

On je naglasio da je licemjeran i ciničan ton saopštenja ovog ministarstva Crne Gore u kojem se izražava čuđenje zbog reakcije srpske javnosti na donošenje rezolucije o Srebrenici u Parlamentu u Podgorici 17. juna.

Selaković je naglasio da će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nastojati da doprinosi izgradnji dobrosusjedskih odnosa, jačanju ugleda Srbije i voditi brigu o pripadnicima srpskog naroda, gdje god da žive, "ali nije, niti će biti džak za udaranje i nijema i nepomična meta za upućivanje neosnovanih i neodrživih kritika na račun Srbije i srpskog naroda".

Prema njegovim riječima, pridike crnogorskog ministarstva na račun srpskih medija i predstavnika vlasti, zbog toga što su raskrinkali prave namjere donosilaca Rezolucije o Srebrenici i što sadržaj tog dokumenta prirodno ne doživljavaju kao "pruženu ruku prijateljstva", plod su ozbiljne političke hipokrizije, i nemaju nikakve veze se Srbijom, već samo sa unutrašnjim problemima Crne Gore, u koje se Srbija nije miješala, niti će se miješati.

On je još jednom odlučno odbacio i osudio navode pojedinih crnogorskih političara o miješanjima Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, jer, kako je rekao nije Srbija na primjer priznala Boku kao nezavisnu državu, a Podgorica jeste Kosovo, niti je Srbija donosila rezolucije o Crnoj Gori.

"Nije Srbija, za razliku od Crne Gore, slala svoje predstavnike na manifestacije kojima se glorifikuje ubijanje i proterivanje Crnogoraca, a Podgorica je imala svog predstavnika u Kninu na proslavi događaja koji je nesumnjivo najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata", naveo je on.

Selaković je rekao da je zaklanjanje Ministarstva vanjskih poslova
Crne Gore iza fraza o nepostojanju kolektivne odgovornosti za zločine apsurdno, jer crnogorski parlament nije personalizovao svoju osudu događaja u Srebrenici, čime je, iako se tvrdi suprotno, nedvosmisleno pokušao da stigmatizuje čitav srpski narod, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Sve reči o bratstvu i prijateljstvu, o istorijskoj bliskosti i savezništvima, koje navodi Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore gube na značaju kada se suoče sa konkretnim delima, a pobrojao sam samo neka od njih", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana