Selaković: Nedopustivo da u optužnicama protiv OVK nema zločina nad novinarima

Srna
Selaković: Nedopustivo da u optužnicama protiv OVK nema zločina nad novinarima

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je na Svjetskoj konferenciji o slobodi medija prenio upozorenje Udruženja novinara Srbije /UNS/ i Komisije za istraživanje ubistava novinara da je nedopustivo da se u optužnicama protiv lidera takozvane OVK ne pominju zločini nad novinarima.

Selaković je na konferenciji putem video-linka, koju su zajednički organizovali Unesko i Holandija, predočio podatke UNS-a da je od 1998. do 2005. godine na Kosovu i Metohiji ubijeno i nestalo 17 srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika.

On je naveo da se njihova imena nalaze na sajtu UNS-a i da opominju da počinioci ne smiju ostati nekažnjeni, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U svom izlaganju Selaković je naveo da je Srbija svjesna značaja i uloge slobode medija u izgradnji politički naprednog društva, u kojem će se dosljedno poštovati građanske slobode.

"Napad na medijske poslenike smatramo i udarom na temelje društva, odnosno ozbiljnom pretnjom naporima da gradimo i unapređujemo društvo po meri svih", dodao je on.

Selaković je podsjetio da je Vlada Srbije nedavno usvojila Akcioni plan za medijsku strategiju i donijela odluku o obrazovanju Radne grupe za bezbjednost i zaštitu novinara.

U radu te radne grupe će učestvovati i predstavnici Kabineta premijera Srbije i nekoliko ministarstava i tužilaštva, kao i predstavnici EU i OEBS-a, te predstavnici novinarskih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana