Selaković: Na Sremskom frontu srpski narod udario pečat antifašizmu

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD - U Adaševcima kod Šida obilježeno je 78 godina od proboja Sremskog fronta u Drugom svjetskom ratu, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković istakao je da je upravo na ovom frontu srpski narod udario konačni pečat antifašizmu i antinacizmu kao svom opredjeljenju.

Obraćajući u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Selaković je nakon polaganja vijenaca u Spomen-kompleksu "Sremski front", rekao da Srbija danas ponosno stoji i slavi slobodu, jer je jedna od rijetkih država koja samostalno donosi odluke.

On je napomenuo da je na Sremskom frontu nacistički okupator sa svojim saradnicima, iako nadmoćniji, doživio potpuni i presudni udarac i slom, a da su srpske snage imale najjače oružje u srcima, rodoljublju, patriotizmu i junaštvu.

Selaković je ukazao na junaštvo pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije - najviše srpskih, ali i makedonskih partizana i braće po oružju u tom trenutku pripadnika Sovjetske crvene armije i Bugarske narodne armije.

On je podsjetio da je stradalo najmanje 13.400 partizana i još 4.000 onih koji nikada nisu identifikovani i čija imena nikada nisu upisana.

Selaković je dodao da su 21. i 22. srpska brigada, srpska omladina koja je učestvovala u borbenim dejstvima, imale istorijsku ulogu ne samo da probiju Sremski front nego i da budu prve vojne formacije koje su ušle na teritoriju nacističko-ustaške tvorevine NDH i u logor Jasenovac.

On je rekao da je Srbija nizala ratne epopeje, žrtve i pobjede u cijelom 20. vijeku, ali da je u 21. vijeku svjesna da je srpskog naroda malo da vodi ratove i da joj je mir preči nego išta.

"Srbija je slobodu već odavno pretplatila milionima nevinih žrtava i onih koji su branili rodno ognjište. Okupljamo se i čuvamo sećanje na naše heroje i njihovu borbu, da se ponosimo time što naši preci nisu nikoga napadali, već su branili svoje", rekao je Selaković.

On je naglasio da je Srbija uvijek za razgovor, ali da će i uvijek znati cijeniti slobodu i mir, te čuvati otadžbinu, jer se ona čuva svakoga dana u miru, a brani se kada je neko napadne.

U okviru ceremonije obilježavanja prethodno je održan pomen u Crkvi Svetog Stefana Štiljanovića.

Obratili su se predsjednik opštine Šid Zoran Semenović i predsjednik SUBNOR-a Srbije general Vidosav Kovačević. U ime Vlade Republike Srpske vijenac je položio savjetnik ministra rada i boračko invalidske zaštite Radenko Topalović.

Vijence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine, Sremskog upravnog okruga, Sremske Mitrovice, opštine Šid, OŠ "Sremski front", SUBNOR-a, kao i delegacije udruženja boraca i veteranskih udruženja, udruženja građana i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Nacistička Njemačka je uspostavila Sremski front pošto su otpočele borbe za završno oslobođenje Beograda i cijele zemlje.

Punih 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, vođena je bitka u kojoj je sa obje strane učestvovalo oko 250.000 vojnika.

Uz jedinice Jugoslovenske armije učestvovale su i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i brigada "Italija".

U teškim i krvavim borbama, na snijegu i vjetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, 1.100 pripadnika Crvene armije, 630 pripadnika bugarske Narodne armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.

Na strani neprijatelja poginulo je oko 30.000 vojnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana