Selaković: Izmišljaju kontinuitet Albanaca na Kosmetu

Tanjug
Selaković: Izmišljaju kontinuitet Albanaca na Kosmetu

BEOGRAD - Pokušaji da se brutalnim falsifikovanjem istorije izbrišu tragovi srpskog postojanja na Kosovu i Metohiju dobili su perverzne dimenzije u tvrdnjama da se u Kosovskom boju nije borila srpska, već nekakva "balkanska" vojska, istakao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

"Albanski politički ekstremisti, koji su naručioci ovakvih suludih istorijskih falsifikata, čine sve da izmisle kontinuitet albanskog prisustva na području Kosova i Metohije, iako nema nikakvih materijalnih dokaza da su u srednjem veku Arbanasi, odnosno Arnauti, živeli na toj teritoriji, a kamoli dokaza da su učestvovali u Kosovskoj bitki", napomenuo je Selaković.

On je dodao da pomena o precima današnjih Albanaca, osim ako nisu bili Srbi, nema ni u našim vladarskim poveljama ni u mnogo docnijim turskim defterima, u kojima se biljeleži postupna i viševjekovna promjena etničke strukture istočno od Prokletija, ali tek nakon pada srpske srednjovekovne države, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Nacionalna istorija se ne može izmisliti tako što će se oteti i prekrajati tuđa istorija, i takvi pokušaji svedoče o dubokim političkim kompleksima i kulturnoj inferiornosti onih koji tako nešto pokušavaju", istakao je Selaković i dodao:

"Albanski narod je danas neosporiva činjenica na Kosovu i Metohiji, ali nije bio pre 600 ili 700 godina, i to ne znači da albanski narod u našoj južnoj pokrajini ne treba da ima budućnost - to samo znači da nije imao prošlost i da je neće stvoriti otimanjem niti bilo kakvim prekrajanjem jasnih istorijskih činjenica."

Bivša ambasadorka tzv. Kosova u Vašingtonu Vljora Čitaku, reagovala je na čestitku koju je srpskom narodu povodom Vidovdana uputio bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Čitaku je kao odgovor na Grenelovu objavu napisala na Tviteru da Kosovska bitka teško da je bila srpska bitka, već da se u njoj, kako Čitaku tvrdi, "balkanska" vojska borila protiv Osmanlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana