Selaković i Pendarovski prisustvovali liturgiji u Prohoru Pčinjskom

Srna
Selaković i Pendarovski prisustvovali liturgiji u Prohoru Pčinjskom

BEOGRAD, 2. AVGUSTA /SRNA/ - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski prisustvovali su jutros ilindanskoj liturgiji u manastiru Prohor Pčinjski, koju su prvi put nakon više decenija zajedno služili srpski i makedonski sveštenici.

Selakoviću je, u znak zahvalnosti za organizovanje obilježavanja 950 godina drevnog manastira, uručen Orden Prohor Pčinjski

. On je istakao da ovo priznanje svjedoči i politiku Srbije koja je opredijeljenja za jačanje politike dobrosusjedstva, saradnje i zajedničkog života, prenosi RTS

. "Kao što je to u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić inicirao sa predsednicima vlada Severne Makedonije i Albanije, tako se trudimo da pokažemo koliko je duh tolerancije i prijateljstva nešto što će uvek nadjačavati duh netolerancije i neprijateljstava", izjavio je Selaković.

Ilindan je značajan datum za Sjevernu Makedoniju, jer je 1903. godine na današnji dan bio podignut ustanak protiv osmanlijske vlasti, a 1944. godine je održano prvo zasjedanje ASNOM-a. Manastir Sveti Prohor Pčinjski podignut je u 11. vijeku.

Sagradio ga je vizanstijski car Diogen, u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao da će biti car.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana