Šarić: Hrvatska država da u Jasenovcu zamoli Srbe za oproštaj

Srna
Šarić: Hrvatska država da u Jasenovcu zamoli Srbe za oproštaj

BEOGRAD - Hrvatski istoričar Goran Šarić izjavio je da pomirenje Srba i Hrvata mora početi u Jasenovcu, da tamo najviši nosioci vlasti i predstavnici državnih institucija Hrvatske trebaju da zamole Srbe za oproštaj.

Šarić je rekao da pismo hrvatskih biskupa, u onom đelu gđe pitaju NJegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija zar brojka od 80.000 žrtava nije dovoljna, ukazuje u kolikoj mjeri oni nipodaštavaju srpske žrtve.

Šarić kaže da svi treba da se ugledaju upravo na patrijarha Porfirija koji je prošle godine pozvao sve da upale svijeće za Vukovar.

“To ne možemo nikada čuti od katoličkih sveštenika, a čitava Hrvatska je natopljena srpskom krvlju, ne samo Jasenovac. Srbi su ubijani na kućnim pragovima, na putu za logore”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je lično otišao u Srebrenicu i iskazao pijetet bošnjačkim žrtvama, prilikom svakog svog govora, pored srpskih, pominje i sve druge žrtve, ali to ne čine i drugi lideri u regionu.

Šarić je rekao da i srpski narod čuva tuđe memorijale dok se njihove žrtve minimilizuju, a memorijali zatiru.

“U Krupnju čuvaju grobove austrijskih i njemačkih vojnika koji su jurišali na Srbe”, rekao je on za televiziju “Pink”.

Šarić je rekao da se dimenzije genocida u Jasenovcu i NDH ne mogu sagledati, ali da najbolje o tome koliko je Srba nestalo govori popis Austrougarske iz 1910. godine.

“Na području Austrougarske, a to vam je Hrvatska, BiH, Vojvodina i dio Crnogorskog primorja tada je živjelo više od dva miliona i 100.000 Srba, a Hrvata nešto manje od dva miliona. Danas na tom području živi više od četiri miliona Hrvata, nešto više od dva miliona Srba. Desio se genocid, iseljavanje, progon. Fali dva miliona ljudi”, upitao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana