Vučić: Cenimo posvećenost Austrije ubrzanju EU integracija

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Predsjednik Aleksandar Vučić istakao je danas u razgovoru sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije, Aleksanderom Šalenbergom, da cijeni dosadašnju posvećenost te zemlje ubrzanju evropskih integracija Srbije i da se nada nastavku kontinuirane podrške našoj zemlji na tom putu.

"Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak reformskog toka, posebno kad je reč o vladavini prava. Takođe sam upoznao ministra Šalenberga sa izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na svom evropskom putu", poručio je Vučić, saopštila je pres služba predsjednika.

Šalenberg je lično predstavio non-pejper, kojim Austrija želi da sadašnji proces proširenja učini mnogo opipljivijim, ali i kreira mogućnost da se države kandidati postepeno integrišu u politike Evropske unije koje su od koristi za sve njih.

Vučić je istakao i da je u interesu nastavak unapređenja političkog dijaloga sa Austrijom, kao i produbljenje saradnje u svim ostalim oblastima od obostranog interesa.

Po pitanju ekonomske saradnje, predsjednik Vučić je istakao da je Austrija treći najveći strani investitor u Srbiji i peti spoljnotrgovinski partner u razmjeni usluga, kao i da je u prva četiri mjeseca 2022. godine robna razmjena porasla za 50,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

„Austrijske kompanije danas u Srbiji zapošljavaju više od 22 hiljade radnika, a verujem da će novouspostavljena avio-linija na relaciji Beograd - Salcburg, biti od dodatnog značaja za unapređenje saradnje i približavanje naših privrednika“, poručio je predsjednik Vučić.
 

Šalenberg: Proces EU integracija mora biti konkretniji

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg izjavio je danas u Beogradu da prijedlog te zemlje iznijet u "non pejperu" nema veze sa ratom u Ukrajinu, već se radi o poznatom stavu Austrije, da evropska perspektiva zemalja kandidata mora biti konkretnija.

"Važno je da naglasim jednu stvar, ideja koju smo iznijeli u ''non pejperu'' taj austrijski prijedlog, nema veze sa napadom Rusije na Ukrajinu. To su ideje koje sam dijelom već odavno iznosio", rekao je Šalenberg, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem.

Kako je pojasnio, radi se o ideji da, umjesto razmišljanja “u šablonima”, koje podrazumijeva da postoji potpuni pristup, a prije toga pregovori, dok između postoji samo ekonomski prostor, ne može da se nastavi isključivo sa tim.

Proces evropskih inetgracija je, kaže suviše birokratski, i mora se naći način da ljudi u EU, kao i u zemljama kandidatima imaju osjećaj da je članstvo u Uniji nešto o čemu se ozbiljno misli i što već sada ima konkretne rezultate.

"Radi se o tome da pokrenemo raspravu. Austrija je toliko blisko povezana sa regionom, da je naš suštinski, lični i geostratesksi interes da se ovaj region razvija u pravcu blagostanja. A, to će moći samo u EU”, rekao je Šalenberg.

Na pitanje o Kosovu i Metohiji, te da li Austrija teži normalizciji ili sveobuhvatnom sporazumu koji će voditi međusobnom priznanju, Šalenberg je rekao da normalizacija nije stav Austrije, već Evropske unije.

"Treba da se nastavi proces normalizacije, dijalog Beograda i Prištine. Korak po korak ka normalizaciji, jer je to u interesu stabilnosti u regionu”, rekao je Šalenberg.

On je ukazao na istoriju srednje Evrope i Austrije, i da bi postojalo “što šta” poslije 1918. godine što bi moglo da se pogleda.

“Nije sve u potpunosti uspjelo, ali govorimo o regionu punom krvavih sukoba, razočarenja, konflikata, a pogledajte gdje smo sada… To treba da bude inspiracija zemljama poput Srbije, ali i u Prištini, Sarajevu, i to je pravi put. A, Evropa je pravi okvir za tako nešto”, rekao je Šalenberg.

On se nadovezao i na izlaganje ministra Selakovića zbog čega se Srbija ne pridružuje sankcijama Rusiji, navodeći da "zemljotres" koji doživljavamo neće proći tako brzo, za par nedjelja ili mjeseci, jer su ovo tektonski potresi.

"Austrija ima veliki stepen zavisnosti što se tiče izvora energije, razvijali smo dobre odnose sa Moskvom. Ali, upravo zemlje, poput Austrije i Srbije, koje nisu dio vojnog saveza, moraju da znaju da je distanca vrlo komplikovana u trenutku kada je ugroženo međunarodno pravo i kada je potrebna sigurnost", rekao je Šalenberg.

Dodao je da poštuje drugačije mišljenje, ali i napomenuo da razvoj srednje Evrope pokazuje put koji je prijeđen, da je moguće prevaziđi istorijske probleme, pa je uvjeren da se to može desiti i u ovom regionu.

Vučić : Srbija ceni podršku Austrije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas u razgovoru sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom u Beogradu da Srbija cijeni angažovanje Austrije na proširenju Evropske unije i podršku koju pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu.

Vučić je na Instagram profilu "budućnostsrbijeav" saopštio da je ministra Šalenberga upoznao sa aktuelnom situacijom u regionu, kao i da je u razgovoru bilo riječi i o najvažnijim aspektima bilateralne saradnje, evropskim integracijama Srbije, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu.

"Saglasili smo da još više treba zajednički da radimo na jačanju multilateralizma i rešavanju globalnih izazova današnjice, uz međusobno razumevanje i uvažavanje", naveo je Vučić.

Srbija zainteresovana za dalji razvoj odnosa s Austrijom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas u Beogradu, poslije sastanka sa šefom austrijske diplomatije Aleksanderom Šalenbergom, da je Srbija zainteresovana za dalji razvoj prijateljskih i partnerskih odnosa sa Austrijom, koja je treći najveći investitor u srpsku privredu.

Selaković je naglasio da je prošle godine ekonomsko-trgovinska razmjena između dvije zemlje iznosila 1,36 milijardi evra, što je u posljednje četiri godine rast od 36 odsto.

"Samo u prva četiri meseca ove godine došli smo do 585 miliona evra razmene, što je u odnosu na isti period prošle godine, samo za ta prva četiri meseca, povećanje razmene za 50,8 odsto", naglasio je šef srpske diplomatije.

Dodaje da u ovom trenutku austrijske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 22.400 radnika.

Navodi da su razgovori sa austrijskim ministrom za evropske i međunarodne poslove Šalenbergom uvijek prijateljski, otvoreni i iskreni, čak i u situacijama i po pitanjima oko kojih ne dijele zajedničko mišljenje.

Prema njegovim riječima, važnu ulogu u odnosu dvije zemlje igra i srpska dijaspora u Austriji i u tom smislu kaže da je činjenica da se Beč smatra jednim od gradova u kojem je u svijetu van granica Srbije, izuzetno brojna srpska populacija.

Kaže da su razgovarali i o evropskim integracijama i da se zahvalio Šalenbergu na podršci Austrije Srbiji na putu ka članstvu u EU.

"Izuzetno cenimo i non pejper (non paper) koji je nedavno predstavljen. To pokazuje da podrška koju Austrija godinama, decenijama pruža proširenju EU na prostoru jugositočne Evrope nije samo pro forme, već je efektivna i nešto za šta se Austrija ozbiljno zalaže", kazao je Selaković.

Navodi da je tokom sastanka bilo riječi i o situaciji u regionu, na Kosovu i Metohiji, BiH, ali da su se dotakli i rata u Ukrajini kao, kako kaže, zemljotresa koji je potresao čitav postojeći svjetski poredak i nečega što ozbiljno utiče na promjenu geopolitičke arhitekture i Evrope i svijeta.

Prema riječima šefa srpske diplomatije, razgovarali su i o inicijativi Otvoreni Balkan, koja ne konkuriše evropskim integracijama, već ima za cilj da utiče na poboljšanje našeg životnog standarda, ali i bolju pripremu za ulazak u članstvo u EU u nekom trenutku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana