Ružić: Od petka trodnevna žalost u Srbiji, nastava danas otkazana

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar prosvete Branko Ružić saopštio je danas, na konferenciji za medije povodom jutrošnje smrtonosne pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar", da je Vlada Srbije donijela odluku o trodnevnoj žalosti na čitavoj teritoriji Srbije, počevši od petka 5. maja i zaključno sa nedeljom 7. maja.

"U ime Ministarstva prosvete Republike Srbije, izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem u novijoj istoriji", rekao je Ružić.

On je naveo da je u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" osmoro djece izgubilo život, kao i pripadnik obezbjeđenja škole, dok su povrijeđeni hospitalizovani.

"Decu roditeljima niko ne može da vrati", poručio je ministar prosvete.

Ružić je istakao da je učenik osnovne škole jutros izvršio "bestijalni čin prvi put u Srbiji".

"Prsten obezbeđenja, koji po našim procedurama jeste normiran i predviđen za škole, postojao je jutros u 8.40. Dakle, funkcionsao je i video nadzor, i pripadnik obezbeđenja, koji je tragično izgubio život na dužnosti, bio je prisutan. Bio je prisutan i školski policajac", naveo je on.

Ministar prosvete je saopštio da su tim psihologa i ljudi iz obrazovnog sistema pozvani kako bi se učenicima, zaposlenima i roditeljima pružila adekvatna podrška u traumatičnom periodu koji sledi.

"Nezamislivo je kada vidite te scene, kako je bilo toj deci koja su doživela strah. Taj strah tog čuvara i nastavnika koji su pokušali da ovu tragediju spreče i da zaštite ono što je za njih najsvetije, a to su deca", rekao je Ružić.

Ministar je istakao da je Srbija, nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju.

"Evidentan je kancerogeni, poguban uticaj interneta, video-igrica, tzv. zapadnih vrednosti i svima nama je jasno da je potreban krupan preokret, pooštravanje mera, ali i sistemsko iznalaženje rešenja", rekao je on.

Ružić je naveo da je danas održan sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, te da će Vlada Srbije, ali i predsjednik, već danas izaći sa još jasnijom slikom.

"Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilije isprate na miru i da bi svi oni koji u ovome vide političko lešinarenje, trebalo da se pogledaju u ogledalu i porazmisle", rekao je on i dodao da treba sačekati da se jutrošnja tragedija sagleda iz svih aspekata kako bi čitav sistem pokazao da li ima odgovore na ove izazove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana