Rute i Betel: ZSO među prioritetima, u utorak o tome sa Prištinom

Tanjug
Rute i Betel: ZSO među prioritetima, u utorak o tome sa Prištinom

BEOGRAD - Premijer Holandije Mark Rute i predsjednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburga Gzavije Betel izjavili su da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) među prioritetima i da će se o tom pitanju u utorak razgovarati sa prištinskom stranom.

Na pitanje da li su optimisti da će uspjeti da promijene situaciju, da Priština popusti i na kraju da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, a to je prije svega formiranje ZSO, Rute i Betel su, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati ''Srbija'', naveli da će se prilikom posete Prištini posvetiti tom pitanju, ali da će nastojati da budu što neutralniji, ne zauzimajući nijednu stranu.

-Jasno je da je to pitanje visoko među prioritetima na agendi i o tome ćemo sutra da razgovaramo bez ikakve sumnje, kao i što smo se i danas time bavili - rekao je Rute.

On je dodao da će pokušati da budu što neutralniji i da neće stajati ni na jednoj strani, a da će poslije sastanka sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija moći da kaže da li je optimista ili ne u rešavanju tog pitanja.

Betel je ukazao da postoji Mapa puta i dva plana koja govore o formiranju ZSO, kao i da su potrebne radnje i djela sa obje strane.

-Ovdje nema nekih tabu tema, možemo da pomenemo sve teme. Ja nisam ovdje samo da govorim lijepe riječi jednom ili drugom, moramo da govorimo o činjenicama. Kao što sam ranije rekao, mi smo spremni da stvari usmjerimo u pravom smijeru, ako možemo da budemo od koristi tu smo, nismo ovdje da zamijenimo Borela ili Lajčaka, ovde smo da pokažemo da kao prijatelji Balkana, želimo da saslušamo svakog i da budemo od koristi ukoliko postoji želja za tim i ako može da se napravi napredak - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana