Ruski patrijarh pisao patrijarhu Porfiriju: Paljenje krsta na KiM gnusni čin Albanaca

Tanjug
Ruski patrijarh pisao patrijarhu Porfiriju: Paljenje krsta na KiM gnusni čin Albanaca

MOSKVA - Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril uputio je pismo srpskom patrijarhu Porfiriju u kojem paljenje kompozicije od tri velika krsta koje su kosovski Albanci izveli na otvaranju Festivala na ruševinama drevne Ulpijane kod Prištine prije dvije nedjelje, naziva bogohulnom i jeftinom farsom.

Patriharh Kirili je naveo da je taj "gnusni čin" izveden na Kosovu i Metohiji – "svetoj srpskoj zemlji, za čiju dehristijanizaciju se dugo i uporno bore neprijatelji Krsta Gospodnjeg i Svetog Pravoslavlja".

"Sa dubokom gorčinom saznao sam za bogohulnu akciju koju su nedavno izveli kosovski Albanaci na ruševinama antičke Ulpijane. Kompozicija od tri krsta, koja podseća na događaje iz svete istorije na Golgoti, javno je spaljena na lokalnom festivalu u jeftinom performansu", naveo je u patrijarh Kiril u pismu Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom.

Prema njegovim riječima, otvoreno skrnavljenje Časnog krsta – izazov je za sve hrišćane i vrijeđanje njihovih osjećanja: i pravoslavnih i katolika, među kojima ima i kosovskih Albanaca.

U pismu kako je naveo, ljubljenom bratu, patrijarh Kirili je podsjetio da djeca ruske crkve čuvaju sjećanje na veliki broj srpske braće i sestara koji su ubijeni ili prognani sa svog ognjišta, na hiljade porušenih krstova i spomenika na srpskim grobljima, na stotine crkava i manastira Crkve Svetog Save, oskrnavljenih, spaljenih ili dignutih u vazduh.

"Uvijek se molim za dobro zdravlje Vaše Svetosti i za snagu Vašem hristoljubivom stadu, koje trpi zulum i tugu u zemlji Stare Srbije. Neka Otac milosrđa i Bog svake utjehe zaštiti djecu vašu i obriše svaku suzu sa očiju njihovih čuvajući ih od svake nedaće", napisao je patrijarh Kiril.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je ranije da je s dubokim uznemirenjem je primila vijest da je Festival Ulpijana, koji se održavo u arheološkom parku drevnog rimskog grada Ulpijana pored Gračanice počeo neopaganskim činom u kojem su zapaljena tri velika krsta, što je izazvalo ogorčenje među vjernicima i probudilo sjećanja na strašna vremena progona hrišćana i uništavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

"Taj nečastan akt bez presedana predstavlja duboku uvredu za sve hrišćane, a posebno za naš narod u većinski srpskoj opštini Gračanica, gde se ovo arheološko nalazište nalazi", navela je u saopštenju Eparhija raško-prizrenske nakon otvaranja festivala početkom septembra.

"Paljenje krsta podseća nas na strašna vremena paganskih progona hrišćana, ali i sistematsko uništavanje srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji u našem vremenu", navedeno je.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana