Ruski i srpski vojnici rekonstruišu put na Goliji

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Inžinjerci Vojske Srbije i njihove kolege iz Oružanih snaga Ruske Federacije zajedno rade na rekonstrukciji puta na Goliji u okviru projekta "Humanitarna asistencija", koji će mještanima tog planinskog kraja omogućiti da ponovo žive i rade kao i prije prošlogodišnjih poplava koje su ih ostavile bez važne putne dionice.

Kapetan prve klase Vladan Simonović iz Komande Druge brigade kopnene vojske rekao je da se ovaj projekat realizuje putem bilateralne vojne saradnje Srbije i Ruske Federacije.

"Reč je o rekonstrukciji puta u mesnoj zajednici Srednja Reka (opština Ivanjica), na deonici koja se proteže od pravca sela Dajići, zaseoka Suva reka i zaseoka Sastavci, u ukupnoj dužini od 13 kilometara", dodao je Simonović.

Angažovano je 24 pripadnika Vojske Srbije i 13 inžinjerijskih mašina, šest vozila samoistovarivača i dva terenska vozila, saopšteno je iz Ministarstrva odbrane Srbije.

Inžinjerijsku jedinicu Oružanih snaga Ruske Federacije, predvođenu potpukovnikom Tljegenom Davljetjarovim, čini 15 članova komande i ljudstva koje izvršava radove. "Zadatke koje izvršavaju inžinjerijske jedinice Vojske Srbije slični su onima koje mi izvršavamo u Rusiji i ruskim inžinjerijskim jedinicama. A što se tiče tehnike, postoje, naravno, određene razlike i tehnika nije ista, ali imajući u vidu da su na ovom zadatku angažovani stručnjaci u svom poslu, brzo su se prilagodili na žsrpski načinž izvršavanja zadataka", istakao je potpukovnik Davljetjarov.

Saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije potpukovnik Davljetjarov ocijenio je najvišom ocjenom.

"Nalazimo se u bratskoj državi, sa malo drugačijim geografskim uslovima, ali, inače, sve se radi kao kod kuće", poručio je Davljetjarov.

Predsjednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović zahvalio je Vojsci Srbije, napominjući da ovo nije prvi put da dolazi da pomaže i istakao da Vojska Srbije za mještane ovog kraja znači sigurnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana