Romano: Alijansa nema veze sa prodajom oružja Prištini, niti podržava KBS

Tanjug
Romano: Alijansa nema veze sa prodajom oružja Prištini, niti podržava KBS

BEOGRAD- Šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu Đampjero Romano izjavio je danas da NATO nema nikakve veze sa prodajom oružja samoproglašenom Kosovu, kao i da Alijansa ne podržava takozvane kosovsko-bezbjedonosne snage /KBS/.

On je naglasio da podržava stav generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga izrečen prije dva mjeseca u Beogradu "da NATO ne podržava KBS i njihovu tranziciju u vojsku".

"Podržavam stav Stoltenberga. Alijansa nema veze sa najavljenom prodajom antitenkovskih raketa džavelin Kosovu od SAD. To ne čini NATO, već druga država, koja ima pravo na to", rekao je Romano nakon javne debate o konceptu vojne neutralnosti i odnosa Srbije i NATO-a.

Prema njegovim riječima, sa druge strane trebalo bi istaći i to da se Kfor na području Kosova i Metohije drži svog mandata na osnovu rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i da zadržava nepristrasno djelovanje, prenosi Tanjug.

Američki Stejt department odobrio je u četvrtak, 11. januara, potencijalnu prodaju Prištini 246 protivtenkovskih raketnih sistema "džavelin" procijenjene vrijednosti 75 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana