Rješava se stambeno pitanje stanovnika kontejnerskog naselja u Gračanici

Srna
Foto: srna

GRAČANICA- Srpske porodice koje žive u takozvanom kontejnerskom naselju u Gračanici do kraja godine biće stambeno zbrinute izgradnjom zgrade sa 34 stambene jedinice u Suvom Dolu, predviđa ugovor koji su danas poptisali predstavnici lokalne vlasti i Danskog savjeta za izbjeglice.

Predsjednik opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i šef Danskog savjeta za izbjeglice Kristen Stec potpisale su Ugovor o zajedničkom finansiranju stambenog objekta namijenjenog raseljenim, interno raseljenim i socijalno ugroženim porodicama nastanjenim u kontejnerskom naselju Padališta.

"Konačno smo uspeli da pronađemo rešenje za stanare iz kontejnerskog kolektivnog centra u Padalištu koji žive u krajnje nehumanim uslovima", istakla je Šubarićeva.

Ona je navela da projekat zatvaranja ovog kolektivnog centra ne bi bilo moguće realizovati bez saradnje sa ministarstvom za zajednice i povratak u privremenoj vladi u Prištini, Evrpskom komisijom i Danskim savjetom za izbjeglice. "Pitanje smeštaja raseljenih interno raseljenih i porodica iz kontejnerskog naselja biće rešeno do kraja godine", istakla je Šubarićeva i dodala da opština čini sve da se ovim porodicama uključi struja, koja je juče isključena.

Stec je navela da ovaj projekat ne bi bilo moguće realizovati bez podrške EU i Evropske komisije koje su zajedno sa ministratstvom u Prištini prepoznale problem i zatražile njegovo rješenje.

Stanovnik kontejnerskog naselja Nikola Stošević rekao je Srni da se nada da će sporazum o zatvaranju ovog naselja biti realizovan i da će konačno tridesetak raseljenih Srba imati krov nad glavom i živjeti u humanim uslovima.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, koji je i predsjednik Srpske liste, rekao je da će finansijska konstrukcija i građevinski projekat biti naknadno utvrđeni, ali je izvjesno da će raseljeni, interno raseljeni i porodice iz kontejnerskog naselja 2023. godinu dočekati u savremenim uslovima stanovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana