Ristić: Srbi pretrpjeli genocide u dva svjetska rata

Srna
Ristić: Srbi pretrpjeli genocide u dva svjetska rata

BEOGRAD - Srbi su pretrpjeli genocide u dva svjetska rata, ali su i dešavanja devedesetih godina 20. vijeka imala formu "konačnog rješenja" kada je riječ o njihovoh sudbini, rekao je prorektor Beogradskog univerziteta Ratko Ristić na obilježavanju Dana Muzeja žrtava genocida.

On smatra da se u Srbiji desio i svojevrsni unutrašnji genocid od oktobra 1944. godine do proljeća 1946. godine, kada je, na osnovu dosada utvrđenih činjenica, pobijeno više od 60.000 ljudi.

Ističući da sve žrtve zaslužuju poštovanje, Ristić je ukazao da postoje termini Holokaust i Samudaripen, za genocide nad jevrejskim i romskim narodom, ali da za genocid nad Srbima još nema adekvatnog termina.

Prema njegovoj ocjeni, to pokazuje da je pred društvom dug put kako bi se formirala senzibilna javna percepcija problema genocida nad Srbima, u čemu je veoma važna obrazovna komponenta u srednjim školama i na fakultetima u Srbiji, posebno onima koji se bave istorijom.

Dan Muzeja žrtava genocida i 31 godine rada jedine ustanove u Srbiji i u Jugoistočnoj Evropi koja se bavi genocidom nad Srbima, Jevrejima i Romima u zloglasnoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj obilježeno je u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Ristić je poručio da je ova institucija duboko počastvovana prilikom da bude domaćin obilježavanja 31 godine postojanja i rada ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Prema njegovim riječima, Muzej žrtava genocida zaslužuje pažnju i poštovanje zbog izuzetnih dostignuća u identifikaciji tragičnih događaja u našoj prošlosti, koja su imala veliki uticaj na sadašnjost, a značajno oblikuju i trendove društvenih kretanja u budućnosti.

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić ukazao je na rezultate koje je ta institucija postigla posljednjih godina, kada je duplirala budžet i zaposlila mnoge mlade stručnjake koji su se školovali u Srbiji i u inostranstvu.

On je istakao da je Muzej organizovao izložbe u svim zemljama regiona i u Parizu, kao i prvi akreditovani seminar za nastavnike istorije od posebnog nacionalnog značaja, a došaoje i do više hiljada artefakata iz Drugog svjetskog rata.

"Suočavamo se sa tri ključna izazova, a to su manjak kadra, nedovoljan budžet i izostanak reprezezentativne zgrade. Međutim, sve te probleme uz pomoć države rešavamo i ostvarujemo dobre rezultate, kojih ne bi bilo bez podrške Vlade i predsednika Srbije Aleksandra Vučića", rekao je Ristić.

Svečanosti je prisustvovao i episkop pakračko-slavonski Jovan, koji je predsjednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana