Rekordno niska nezaposlenost u Srbiji

Agencije
Rekordno niska nezaposlenost u Srbiji

BEOGRAD - Ekonomski rezultati Srbije su i dalje veoma dobri, uz pad nezaposlenosti na rekordno niske nivoe. Očekujemo da će realni rast BDP-a iznositi 3,5 procenata u 2019. i četiri procenta u 2020. godini, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji.

Ovim riječima je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Kejs Martejn okarakterisao trenutno ekonomsko stanje Srbije poslije sastanka sa predsjednikom države Aleksandrom Vučićem. 

- Inflacija se zadržala na niskom nivou i očekuje se da će se u 2020. kretati u donjoj polovini ciljanog koridora. Relaksirani stav monetarne politike i dalje je ispravan s obzirom na niske inflatorne pritiske - saopštio je MMF.

Iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije je izražena zahvalnost šefu Misije i Međunarodnom monetarnom fondu na podršci i posvećenosti sprovođenju reformi.

- Srbija je posvećena povećanju stope rasta BDP-a i poboljšanju životnog standarda građana Srbije, a stabilnost javnih finansija i privredni rast i razvoj ključni za dalji ekonomski napredak  -  navodi se u saopštenju.

Dobri fiskalni rezultati nastavljeni su u prva tri kvartala 2019. godine. Zabilježen je suficit  od januara do avgusta, javni dug nastavlja da pada, dok su prinosi na državne obveznice dostigli rekordno niske nivoe - kaže se u saopštenju.

- Vlada je usvojila rebalans budžeta, koji uključuje dodatnu kapitalnu potrošnju, jednokratnu isplatu penzionerima i povećanje plata u javnom sektoru. Iako ove mjere ne ugrožavaju fiskalnu održivost, vlasti Srbije bi trebalo da pažljivo prate izvršenje budžeta do kraja godine kako bi se obezbijedilo da deficit ostane u granicama predviđenim programom. Kada se radi o platama, davanje većih povećanja određenim grupama zaposlenih kako bi se oni zadržali, jeste opravdano. Na sastanku je bilo riječi i o uvođenju novih fiskalnih pravila od 2021. godine - upozorava MMF.
 

Deficit

Tim MMF-a je postigao dogovor sa vlastima Srbije o ključnim parametrima budžeta za 2020. godinu, za koji se planira ukupni fiskalni deficit od 0,5 procenata BDP-a. 

- Taj nivo bi obezbijedio očuvanje fiskalne discipline i dalje smanjenje javnog duga. Ponovno uvođenje indeksacije penzija u 2020. godini obezbijediće da sistem u većoj mjeri bude baziran na pravilima. Aktuelni planovi da se uvedu nova fiskalna pravila za period od 2021. godine pomoći će da se očuvaju rezultati koje nije bilo lako ostvariti i obezbijedi fiskalna održivost - saopšteno je iz MMF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana