Razmatra se mogućnost privremenog puštanja na slobodu bivših vođa OVK

Srna
Razmatra se mogućnost privremenog puštanja na slobodu bivših vođa OVK

PRIŠTINA - Specijalizovana vijeća iz Haga, pred kojima će biti suđeno pripadnicima terorističke OVK za zločine nad Srbima i političkim neistomišljenicima, zatražila su od Kosovske policijske službe /KPS/ da u roku od 15 dana dostavi informaciju o ovlašćenjima i kapacitetima u vezi sa mogućim privremenim puštanjem na slobodu pritvorenih Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Sudija za prethodni postupak u predmetu "Hašim Tači i drugi" izdao je nalog poslije odluke apelacionog suda od 1. oktobra, kojim se nalaže Kosovskoj policijskoj službi da dostavi tražene informacije.

Nalogom se od KPS-a traži da dostavi precizne informacije o sposobnostima da "ograniči kretanje pojedinaca koji se uslovno otpuštaju iz pritvora u Haškom sudu, da ih nadgledaju i ograničavaju međusobnu i drugu komunikaciju, upravljaju kućnim pritvorom i primjenjuju druge mjere protiv lica koja su optužena za teška krivična djela", navedeno je u nalogu.

KPS, takođe, navedeno je u nalogu, može dostaviti sve dodatne informacije koje se mogu smatrati relevantnim u pogledu izvršenja uslovnog otpusta.

Od KPS-a se očekuje da kontaktira bilo koje drugo odjeljenje ili organ na Kosovu i Metohiji ako je potrebno radi pružanja neophodnih informacija, stoji u nalogu sudije iz Haga.

Vijeće Apelacionog suda iz Haga je djelimično usvojilo žalbe Veseljija, Seljimija i Krasnićija na odluke sudije za prethodni postupak o produženju pritvora.

"Vijeće je odobrilo žalbeni osnov za svakog od optuženih i vratilo predmet sudiji za prethodni postupak na dalju procjenu sposobnosti KPS-a da sprovede mjere koje sud naloži", piše u nalogu suda.

Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su u novembru prošle godine pod optužbom da su tokom sukoba na Kosovu i Metohiji od početka 1998. do kraja 2000. godine počinili teška krivična djela, uključujući ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana