Razgovori u Ohridu ulaze u deseti čas

Srna
Razgovori u Ohridu ulaze u deseti čas

OHRID - Sastanci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom u Ohridu ušli su u deseti sat.


Trilateralni sastanak počeo je oko 15.30 časova, a prethodno su evropski zvaničnici imali odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem.

Prvi dio trilaterale završen je poslije nešto više od sat vremena, a nakon pauze sastanak je nastavljen.

Sastanku, koji vode Borelj i Lajčak, u svojstvu posmatrača prisustvuje i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar je izjavio danas u Ohridu da očekuje finalizaciju aneksa za sprovođenje Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma”, rekao je Eskobar za Radio Slobodna Evropa i dodao da dvije strane ne mogu da biraju šta će da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma.

Povodom formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, Eskobar je rekao da je “mala vjerovatnoća da će ona ikada biti transformisana u Republiku Srpsku”.

“ZSO će biti definisana svojim ovlašćenjima, biće definisana statutom, a funkcionisaće u skladu sa Ustavom Kosova”, rekao je Eskobar.

Kako je najavljeno Borelj će se poslije današnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu obratiti medijima i obavijestiti ih o rezultatu razgovora, a očekuju se i odvojena obraćanja Vučića i Kurtija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana