Rastović: RS jedan od najvećih uspjeha srpske diplomatije u poslednja dva vijeka

Tanjug
Rastović: RS jedan od najvećih uspjeha srpske diplomatije u poslednja dva vijeka

BEOGRAD - Republika Srpska jedan je od najvećih uspjeha srpskog naroda i srpske diplomatije posljednjih 200 godina, izjavio je danas istoričar Aleksandar Rastović povodom obilježavanja 31. Dana Republike Srpske.

   RS opstaje i pored užasnih pritisaka dijela međunarodne zajednice i političkih predstavnika druga dva naroda, i da se svi oni pitaju RS bi bila ukinuta, rekao je Rastović, odgovarajući na pitanje šta je najveće dostignuće RS i da li je to što ona postoji i danas.

    "Čvrstina srpskog naroda, odlučnost rukvodstva RS i mudra politika Srbije i našeg predsednika Aleksandra Vučića i srpske dilplomatije. Potreba duhovnog povezivanja i jedinstva u oblasti jezika, vere, tradicije možda je najveći zalog za opstanak RS",  kaže Rastović.

    Na pitanje kako vidi budućnost RS, Rastović kaže da je njena budućnost jasno definisana Dejtonskim sporazumom.

    "Rukovodstvo RS treba da insistira i dalje da se odredbe DS striktno poštuju", rekao je i podsetio da rukovodstvo Srbije i predsednik Vučić to ponavljaju i naglašavaju da Srbija poštuje teritorijani integritet BIH i nepovredivost RS u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

    Sa tim, kako kaže, treba nastaviti i dalje.

    Rastović je ponovio da je Formiranje RS i Dejtonski sporazum jedno od najvećih dostignuća u modernoj srpskoj politici koja počinje 1804. godine kada su već postojale želje i ideje za povezivanjem srpskog naroda sa obe strane Drine.

    Podsetio je da je sprpski narod propatio najviše i da je dao najviše žrtava.

    "Suštinski srpski narod je u svim segrmentima bio ponižen, potiskivan, stavljan u drugi plan, tako da je formiranje RS između '91. i '95 kao i verifikacija Dejtona zaista jedan oda najvećih nacionalnih planova", kazao je on.

    Na podsjećanje da je obeležavanje Dana RS bilo osporavano dva puta, Rastović kaže da treba imati u vidu činjenicu da se u Ustavnom sudu BiH odluke donose preglasavanjem.

     "To uvek rade po željama i interesima bošnjačkog naroda, tako da su te odluke donete preglasavanjem srpskih članova Ustavnog suda", naveo je Rastović.

    Na pitanje kako vidi sadašnji potlički trenutak u BiH u kome egzistira RS kaže da je od osnivanja RS uvek bio delikatan i težak.

    "Politički trenutak od osnivanja RS uvek je bio delikatan i težak, ostala dva naroda, posebno njihovi politički predstavnici, se nikada nisu promirli da RS postoji i uporno tvrde od prvog dana da je RS genocidna tvorevina", rekao je on.

    Kao jako važno po rukovodstvo RS je ocenio to što se održavaju dobri odnosi sa Srbijom i njenim rukovodstvom.

    "Srbija je od prvog dana dala podršku i srpskom narodu i RS, i nakon završetka rata pomaže RS u svakom pogledu u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama, i raznim projektima u oblasti infrastrukture, nauke, prosvete, socijalne politike - a to je dobar put za očuvanje duhovnog jedinstva srpskog naroda sa obe strane Drine", naveo je Rastović.

    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana