Raste vodostaj rijeka: Ima li razloga za brigu?

GS
Raste vodostaj rijeka: Ima li razloga za brigu?

BEOGRAD – Očekuje se da će u naredna četiri dana, na ulazu u Srbiju, vodostaj Dunava porasti za četiri metra i premašiti nivo redovne odbrane od poplava.

Vodostaji rijeka u Srbiji su trenutno prilično niski i velike padavine koje su pogodile srednju Evropu ne bi trebalo da izazovu ozbiljnije probleme. Načelnik Odjeljenja Lučke kapetanije, Milan Nikolić, pozvao je vlasnike plutajućih objekata i čamaca da ojačaju vezove.

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi, vodostaj Dunava u Srbiji je u porastu. Očekuje se da će u naredna četiri dana na ulazu u Srbiju porasti za četiri metra, premašujući nivo redovne odbrane od poplava. Republički štab za vanredne situacije održao je sjednicu povodom ovih prognoza.

Kako izvještava novinarka RTS-a Biljana Vraneš, Dunav dočekuje velike vode sa srednje niskim vodostajem, što je pozitivna vijest.

Iako se ne očekuje da će vodostaj dosegnuti nivo redovne odbrane od poplava, u narednim danima može doći do naglog porasta na nekim lokacijama u Srbiji. Na mjernim stanicama kao što su Bezdan, Apatin, Bogojevo, Bačka Palanka i Novi Sad, vodostaji će se približavati granici za preduzimanje mjera redovne odbrane.

Milan Nikolić je upozorio da nagli porast vodostaja može izazvati probleme u priobalnim područjima, posebno sa plutajućim objektima i čamcima. Zbog velike količine granja i stabala koje voda donosi, postoji rizik od oštećenja plovila i objekata na rijekama.

Iako situacija ne izaziva trenutnu veliku zabrinutost, nadležni organi apeluju na preduzimanje preventivnih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana