Raspisan konkurs za projekte koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore

Srna
Raspisan konkurs za projekte koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore

BEOGRAD - Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije raspisala je danas konkurs za sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, a koji će trajati 1. juna.

Ukupna vrijednost opredijeljenih sredstava za ovaj konkurs iznosi do 46.000.000 dinara /391.000 evra/, saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Predmet konkursa je sufinansiranje projekata čiji je cilj upotreba, učenje, čuvanje i njegovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, čuvanje i njegovanje srpskog kulturnog, etničkog, jezičkog i vjerskog identiteta, kao i unapređenje ekonomske saradnje Srbije i dijaspore.

Projekti se mogu odnositi na škole, knjige, manifestacije, podršku medijima i digitalnoj komunikaciji, zaštitu prava i interesa državljana Srbije i Srba van matične države, kao i podršku projektima koji doprinose unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Srba izvan matične države.

Pravo učešća na konkursu imaju organizacije u dijaspori i organizacije čije je sjedište u Srbiji.

Pravo učešća na konkursu nemaju direktni ili indirektni korisnici budžetskih sredstava, pojedinci i privredni subjekti.

Usljed proglašene epidemije virusa kovid-19 podnosioci projekata su obavezni da projektne prijedloge i predviđene aktivnosti prilagode vanrednim mjerama država u kojima se projekti realizuju.

Realizacija projekata predviđena je od 15. jula ove do 28. februara 2021. godine.

Svi obrasci su dostupni na internet stranici Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs  

Zainteresovani su dužni da projekte dostave najkasnije do 1. juna, u zatvorenoj koverti sa naznakom “Za konkurs za dijasporu”, uz navođenje oblasti konkursa, u skladu sa obrascem za prijavu i pisanje projekta, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Kneza Miloša 24-26, 11000 Beograd, poštom preporučeno ili na pisarnicu Ministarstva spoljnih poslova.

Konkurs se objavljuje na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.rs i internet stranici Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs    18. maja 2020. godine, i u listu “Vesti”.

Najmanji iznos sredstava koji se može odobriti po projektu iznosi 100.000 dinara /850 evra/, a najveći 1.500.000 dinara /12.750 evra/.

Organizacija koja se prijavljuje na konkurs može aplicirati samo sa jednim projektnim prijedlogom.

Obrazac za prijavu i pisanje prijedloga projekta i obrazac predloga budžeta projekta potrebno je popuniti na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom, na računaru ili pisaćoj mašini.

Ministar će formirati konkursnu komisiju koja će razmatrati pristigle projekte i utvrditi prijedlog odluke za sufinansiranje projekata.

Rezultati Konkursa biće objavljeni na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova www.mfa.rs  i internet stranici Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu www.dijaspora.gov.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana