Rasistička haranga Dinka Gruhonjića i neoustaške ideje u akademskoj javnosti

Srna
Rasistička haranga Dinka Gruhonjića i neoustaške ideje u akademskoj javnosti

Rasistička haranga vanrednog profesora na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića protiv srpskog naroda, baš kao propaganda hrvatskih i muslimanskih ustaša uoči 1941, služi za to da opravda genocid kojem su Srbi danas podvrgnuti od NATO država i potomaka zločinaca iz Drugog svjetskog rata, navodi se u otvorenom pismu čije je potpisivanje u toku, a među prvima su ga potpisali profesori Miloš Ković, Časlav Koprivica i Slobodan Samardžić.

"Takvo postupanje podržavaju i oni koji danas brane Gruhonjića od studenata. Potrebno je da srpska javnost zna da oni ne predstavljaju ni Univerzitet u Beogradu, niti Univerzitet u Novom Sadu", ističe se u otvorenom pismu u kojem se izražava najdublje ogorčenje zbog nedostojnog postupanja dijela akademske javnosti koji je proteklih dana stao u odbranu prava Gruhonjića da neoustaškim izjavama vrijeđa cijeli srpski narod, ali i sve pristojne, moralne ljude, nezavisno od nacionalnosti, i sramoteći samu ideju Univerziteta.

U pismu se navodi da je na nezadovoljstvo studenata, koji su zbog Gruhonjićevih dugogodišnjih teških uvreda blokirali Filozofski fakultet, uprava ove ustanove odgovorila tako što je u potpunosti stala na Gruhonjićevu stranu, i umjesto da sa tim mladim ljudima razgovara i pronađe način da riješi krizu ona je, u borbi protiv sopstvenih studenata, zatražila pomoć policije i stranih ambasada.

"U tome ju je podržala i uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu. Pismo solidarnosti sa Gruhonjićem potpisao je niz profesora Univerziteta u Novom Sadu i Univerziteta u Beogradu. Među njima su i oni koji su u javnosti i sami poznati po neoustaškim izjavama i po tome što zbog delikta mišljenja profesore i studente kažnjavaju proterivanjem sa univerziteta, sudskim progonima i medijskim defamacijama", ukazuje se u otvorenom pismu.

Na taj način, navodi se u pismu, još jednom se potvrdilo da je srpski univerzitet u stanju duboke moralne krize i pokazalo da on ne postoji zbog studenata i dobrobiti vlastite zajednice, čiju faktičku osnovu mahom čini srpski narod, nego zbog očuvanja "prava" privilegovane kaste, u čije povlastice spada mogućnost da se nekažnjeno vrijeđa srpski narod, i da se na osnovu toga pravi društvena i "akademska" karijera.

U pismu se naglašava da Gruhonjić nije poznat po bilo kakvim akademskim postignućima, te da njegovi antisrpski, otvoreno rasistički stavovi nemaju ničeg zajedničkog sa akademskim diskursom i postupanjem.

"On /Gruhonjić/, između ostalog, piše o tome da živi u `duboko degenerisanom društvu`, među `malim primitivnim narodom`, s `ljudima čudnih fizionomija i neartikulisanog jezika` kojima će u budućnosti `noge biti sve kraće, a pogledi sve tuplji`, a čija deca žele `samo da dovrše pokolj koji su im očevi započeli`. Svako može da na internetu pročita na kakav način Gruhonjić piše o Srbima", ukazuje se u pismu.

U otvorenom pismu se ističe da srpski narod, koji je zbog borbe sa ustaškim zlom i nacifašizmom pretrpio genocid, Gruhonjić optužuje za fašizam i poredi sa ustašama.

"Može li se zamisliti profesor nekog izraelskog univerziteta koji otvoreno zastupa nacističke stavove i koji za to dobija podršku delova jevrejske akademske zajednice?", naglašava se u otvorenom pismu.

Studenti Univerziteta u Novom Sadu održali su mirni protest zbog toga što se Uprava Filozofskog fakulteta nije oglasila povodom njihovog zahtjeva da osudi Gruhonjićeve izjave koje su okvalifikovali kao govor mržnje, poput onih da je ponosan jer nosi ime po Dinku Šakiću, ustaškom zločincu i komandantu logora Jasenovac, da ostavlja saborcima u amanet da hramove i objekte Srpske pravoslavne crkve "skvotuju" i da od njih prave kafane, pabove i mjesta za blud i razvrat kako bi ih oskrnavili, te da je u Vojvodini toliko ljudi iz Republike Srpske koji kupuju stanove jer znaju da tamo neće moći živjeti zbog onog što su uradili pa tako kupuju rezervni položaj.

Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je još 18. marta osudio sramno ponašanje vanrednog profesora na tom fakultetu Dinka Gruhonjića i od Etičke komisije Fakulteta zatražio da njegov govor bude proglašen za govor mržnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana