Rama: Konjufca nije ni pročitao nacrt o ZSO, poslat samo Šolcu, Makronu i Mišelu

Tanjug
Rama: Konjufca nije ni pročitao nacrt o ZSO, poslat samo Šolcu, Makronu i Mišelu

PRIŠTINA - Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se ni sa kim iz vlade u Prištini nije konsultovao oko nacrta statuta o Zajednici srpskih opština (ZSO)i da taj dokument predsjednik parlamenta privremenih prištinskih institucija Glauk Konjufca nije pročitao niti je sa njim o tome razgovarao.

Rama je za Kljan Kosova rekao da su njegov nacrt statuta o ZSO pripremili najveći stručnjaci i da ga je poslao njemačkom kancelaru Olafu Šolcu, francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu i predsjedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

On je, nakon što je Konjufca rekao da Ramin nacrt statuta o ZSO „sadrži elemente koji Srbima omogućavaju autonomij“u, rekao da ne zna o čemu Konjufca priča jer o tome nisu razgovarali tokom sastanka u Prištini.

-Nisu ga pročitali! Gdje oni znaju? - upitao je Rama i naglasio da nacrt statuta ni sa kim nije konsultovan.

Albanski premijer je, nakon što se u Prištini sastao sa predsjednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, ali ne i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, rekao da još nije dobio odgovor iz vlade u Prištini o tome da li će biti održan njegov sastanak sa Kurtijem i naveo da je sa njim pokušao da komunicira, ali da je to bilo teško.

On je ocijenio da je u današnje vrijeme "najvažnije da se ljudi sastaju i razgovaraju", čak i kada imaju različite stavove, kako bi se bolje razumjeli, dodaje Reporteri.

Konjufca je juče rekao da nacrt statuta o formiranju ZSO, koji je sastavio albanski premijer Edi Rama, sadrži elemente koji Srbima omogućavaju autonomiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana