Raković: Zabrana Patrijarhu da ode u Pećku patrijaršiju najveći skandal Prištine

Srna
Raković: Zabrana Patrijarhu da ode u Pećku patrijaršiju najveći skandal Prištine

BEOGRAD - Zabrana Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju da uđe na Kosovo i Metohiju i ode u svoju kuću - u Pećku patrijaršiju, drevno sjedište srpskih patrijaraha, do sada je najveći skandal prištinskih vlasti, ocijenio je istoričar Aleksandar Raković.

"Zaista nisam verovao da će prištinske vlasti sprečiti patrijarha Porfirija da uđe na Kosmet. Ovo je nesvakidašnji skandal koji pokazuje da vlasti u Prištini neće imati obzira ni prema kome. Koliko god da su stavovi patrijarha bili pomirljivi prema Albancima, neshvatljivo je kako su se odlučili na ovaj korak", rekao je on.

Raković je ukazao da je patrijarh stalno potencirao dobru volju i suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

"Uvek je naglašavao pozitivne primere i afirmisao ideju o razgovorima između Srba i Albanaca, gde ne bi učestvovali drugi, pogotovo oni koji bi da poseju jabuku razdora između srpskog i albanskog naroda. Uprkos svemu tome i njegovoj očinskoj brizi o svom stanovništvu na Kosmetu, Kurti i njegov režim su mu i fizički zabranili ulazak", rekao je on za "Kosovo onlajn".

Kada je riječ o zahtjevu kosovske vlade da "patrijarh mora da osudi Srbe na barikadama kako bi mu bio dozvoljen ulazak na Kosovo", Raković je rekao da se tako nešto nikada neće dogoditi.

"Besmisleno je bilo očekivati da će patrijarh osuditi barikade, ali su morali nešto da napišu i da i na taj način pokušaju da ponize srpski narod", zaključio je on.

Policija samoproglašenog Kosova danas nije dozvolila Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju da pređe administrativni prelaz Merdare, rečeno je Srni u Sekretarijatu Raško - prizrenske eparhije u Gračanici.

Iz Sekretarijata su precizirali da policija samoproglašenog Kosova u 14.30 časova nije dozvolila prelazak patrijarhu Porfiriju koji je krenuo u Manastir Gračanicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana