Rakočević povodom 23 godine od otmice novinara Radio Prištine : Sistem koji ćuti nad žrtvama je odgovoran za sve

Srna
Rakočević povodom 23 godine od otmice novinara Radio Prištine : Sistem koji ćuti nad žrtvama je odgovoran za sve

ORAHOVAC - Predsjednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević rekao je povodom sjećanja na 23 godine od otmice novinara Radio Prištine Đure Slavuja i Ranka Perenića da je potpuno jasno da sistem "koji je sposoban da zataška, prikrije i ćuti nad žrtvama, apsolutno odgovoran za sve".

Rakočević je, na mjestu gdje su posljednji put u blizini Orahovca viđeni oteti novinari, rekao da je odavde počeo sunovrat novinarske profesije, podsjetivši na 17 medijskih radnika i novinara koji su oteti, nestali i ubijeni, dok su radili svoj posao.

-Ključno i osnovno pitanje je kako je moguće da posle više od dve decenije živimo u sistemu koji nije sposoban da izvede pred lice pravde bilo koga koji je u neku ruku odgovoran za ono što se dogodilo sa 17 naših kolega - rekao je Rakočević.

Rakočević je naglasio da su oni koji su upravljali zonom u kojoj su oteti novinari tokom rata "nastavili da u takozvanom miru vladaju istim prostorom – odgovorni za sve što se dogodilo".

On je podsjetio i da je sedam puta rušena spomen-tabla koju su kolege Slavuja i Peranića postavljale na mjestu otmice.

Predsjednik Društva novinara na Kosovu i Metohiji Budimir Ničić rekao je da su sve institucije zakazale kada je riječ o ubijenim i otetim novinarima - i domaće i međunarodne, te da su zakazali i medijski radnici sa Kosova, prije svega Albanci, za koje kaže da imaju mnogo veću snagu i uticaj u odnosu na srpske redakcije.

Novinari Đuro Slavuj i Ranko Prenić nestali su 21. avgusta 1998. godine, kada su krenuli u manastir Sveti Vrači u Zočištu da urade priču o povratku otetih monaha.

Viđeni su u Velikoj Hoči u prijepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je tada bio pod kontrolom terorističke OVK.

Do danas njihove porodice nemaju zvanične informacije o nestanku i sudbini dvojice novinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana