Rakić: Upoznali smo Vučića sa situacijom na terenu

Tanjug
Rakić: Upoznali smo Vučića sa situacijom na terenu

BEOGRAD - Predsjednik Srpska liste Goran Rakić rekao je danas da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije danas upoznali predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa situacijom na terenu i sa kojim problemima se građani suočavaju kao i da su zamolili predsjednika da uloži svoj autoritet da Radoš Petrović i Dušan Obrenović budu što prije pušteni kući.

On je poslije razgovora sa Vučićem rekao da su mu pokazali snimke na kojima se vidi da uhapšeni nisu ugržavali vojnike Kfora, kao i da su prenijeli predsjedniku Srbije da je situacija otežana nakon upada Rosu jedinica.

- Važno da smo doneli snimke na kojima se jasno vidi da uhapseni Radoš Petrović i Obrenović nisu učestvovali i nisu ugrozili Kejforove vojnike. To se vidi na snimku da pružaju pasivan otpor -  rekao je Rakić.

On je naveo da su zamolili Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića da ulože autoritret i kod međunarodnih predstavnika i da utiču da budu što pre pušteni kući.

-Tražili smo od predsednika da se prestane sa progonom srpskog naroda na severu KiM koji je učestvocao na protestima ove i prošle godine - rekao je Rakić.

Kaže i da su ponovili da su Srbi spremni na kompromis, ali da ne vide to od strane Prištine

-Ono što smo ponovili to su naši zahtevi koje smo izneli Lajčaku i Eskobaru da se ZSO mora što pre formirati, a statut usvojiti od strane Prištine, Beograda i EU - rekao je Rakić.

Bivši predsjednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je danas da su obavijestili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da građani nastavljaju proteste na KiM.

-Obavestili smo predsednika da nastavljamo naše mirne građanske, demokratske proteste. Danas je 17. dan i po kiši i po suncu, naši građani 24 sata istrajavaju u svojoj legitimnoj, legalnoj borbi za svoja osnovna ljudska prava. Građani, odnosno radnici naših lokalnih samouprava evo već 17. dan ne mogu na svoja radna mesta, naša deca, njihove škole su i dalje ograđene bodljikavom žicom -  rekao je Milović danas u svom obraćanju u Predsjedništvu Srbije.

Milović je rekao da je tačno ono što je rekao predjsednik Srpske liste Goran Rakić - da jesu za deeskalaciju, za mirno rješenje, za kompromise, ali i da je „potrebno prethodno da se odradi ono što je već i zahtevano i rečeno i specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru i Specijalnom izaslaniku Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku“.

- Da se oslobode opštinske zgrade, da se naši radnici vrate i pruže uslugu svojim građanima, da specijalne jedinice napuste objekte jer u Zvečanu recimo nema ni jednog radnika niti je tamo nelegalno, nelegitimno izabrani gradonačelnik, oni su i dalje prisutni i ono što je bitno i važno - da se oslobode dakle naši sugrađani Radoš Petrović i Dušan Obrenović  kao i da se, što je rekao gospodin Rakić, prestane sa terorom, da se prestane sa zastrašivanjem naših građana koji su mirno, kažem mirno, protestvovali u opštini Zvečan i ostalim opštinama na severu - rekao je Milović.

Sastanku su prisustvovali direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, Srđan Vulović, Zoran Todić i Milan Radoičić.        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana