Rakić: Srbi žele na referendum, EU će u nedjelju pokazati pravo lice

Tanjug
Rakić: Srbi žele na referendum, EU će u nedjelju pokazati pravo lice

BEOGRAD - Srbi na Kosovu i Metohiji žele da se izjasne na referendumu i traže osnovna prava, koja svi imaju - da im se omogući da na njega izađu, poručio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić i istakao da očekuje da Priština posluša zemlje Kvinte, koje su poručile da referendum mora da se održi na KiM i da će EU u nedjelju pokazati svoje pravo lice - da li su pozivi Prištini „samo prazna priča“.

Rakić je novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prenio da je razgovor dugo trajao, jer su teme bile ozbiljne i tiču se Srba na KiM, a najvažnija je svakako bila predstojeći referendum.

-Nadamo se i još uvijek verujemo EU, ne želimo da gubimo poverenje... Videćemo u nedelju i da li će ispuniti obećanje - rekao je Rakić.

On je poručio da su zemlje Kvinte jasno i glasno poručile svima u Prištini da referendum mora da se održi i na prostoru KiM.

-Ne mogu sa sigurnošću da kažem da li će EU ispuniti isvoje obaveze, ali ovo je pitanje puta ulaska u EU. Ovo je nešto što EU traži od nas - dodao je Rakić.

Kako je rekao, „Srbi zahtjevaju od EU da pređu sa riječi na djela, jer su, kaže, dosta pričali, obećavali, a Srbi im vjerovali, vjerujući u EU put“.

-U nedelju će EU pokazati svoje pravo lice - da li su za EU put, za priključivanje Srbije Uniji ili je to samo prazna priča. Zato je i odgovornost EU veća - poručio je Rakić.

On je rekao da su Srbi spremni i žele da izađu na referendum, i pozvao sve sunarodnike da što masovnije izađu na glasanje i odluče po svojoj savjesti i nahođenju.

-Srbi koji žive na KiM ne traže ništa osim osnovnih ljudskih prava, da se izjašnjavaju, da biraju i da budu birani. To nije nešto što drugi nemaju, to su zagarantovana ljudska prava - rekao je Rakić.

Potpredsjednik Srpske liste Dalibor Jevtić je kazao da je situacija teška posebno na jugu Kosmeta, u mjestima gde Srbi čine većinu.

-Nemogućnost održavanja referenduma biće nešto što će dodatno stvoriti tenzije koje nisu potrebne. Nažalost, imamo na delu stvaranje tenzija na različite načine. Zbog toga je odgovornost na predstavnicima međunarodne zajednice i čekamo njihov odgovor i sledeći korak - kazao je on.

Na pitanje da li misli da će biti održan referendum Rakić je kazao da je velika odgovornost na EU, posebno zemlje Kvinte.

-Ako one traže od Kurtija i prištinskih vlasti da se referendum održi, a ne bude ga bilo, onda je pitanje šta će Brisel dalje preduzeti. Do sada je EU bila nema. Sada su izdali saopštenje u kojem pozivaju da se organizuje referendum. Videćemo šta će uraditi i nakon toga ćemo povlačiti svoje poteze - najavio je on.

Rakić je, na konstataciju da Priština dozvoljava održavanje referenduma putem pošte ili u Kancelariji za vezu, kazao da Srbi nisu građani drugog reda i da žele da imaju sva prava koja imaju i Albanci.

-Srbi ne traže ništa posebno osim prava koja uživaju svi. Neka se referendum održi kao i do sada uz posredstvo Euleks-a i OEBS-a. Pozivamo da se oni uključe i otvore biračka mesta - poručio je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana